Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Γιατί ο Α. Ξανθός προτείνει διακομματική επιτροπή για παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης


Λίγα 24ωρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis και την πολιτική αντιπαράθεση που προηγήθηκε, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να φέρει συναίνεση στον τομέα του φαρμάκου.
Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μετα – μνημονιακή εποχή, με τους δανειστές να πιέζουν για έλεγχο της δαπάνης και εκπροσώπους της Πολιτείας να εκτιμούν πως υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό της.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απηύθυνε στα πολιτικά κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) επιστολή, με την οποία ζητεί να διαμορφωθεί μία μόνιμη διακομματική επιτροπή για το Φάρμακο. Η πρώτη συνεδρίασή της, μάλιστα, ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη.
Τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν με καχυποψία την πρόταση και ανησυχούν μήπως η κυβέρνηση επιχειρήσει να συντηρήσει κλίμα πολιτικής έντασης στην προεκλογική περίοδο.
Από την πλευρά της, η φαρμακοβιομηχανία κάνει λόγο για ανελαστική κατάσταση, καλώντας το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε αύξηση της δαπάνης στα επίπεδα των άλλων χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται συναινετικός και σε επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη στα πολιτικά κόμματα επισημαίνει πως ο χώρος της Υγείας αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του Κοινωνικού Κράτους και ανήκει στους τομείς ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών.
Ειδικά το φάρμακο – σημειώνει – αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό υψηλής προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, για την αποτελεσματικότητα του συστήματος Υγείας και την "υγειονομική ασφάλεια" της κοινωνίας:
“Χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι η Υγεία και το Φάρμακο είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και άρα είναι ή οφείλει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων και επιλογών, αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης και διαμόρφωσης των όρων μίας Εθνικής Στρατηγικής για την υγειονομική και φαρμακευτική πολιτική”.

Συνάντηση

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα κόμματα να ορίσουν μέχρι τρεις εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών τους ομάδων (βουλευτές και επιστημονικούς συνεργάτες), για την πρώτη συνάντηση, η οποία θα έχει ως αντικείμενο:
  • Την αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ) για τα δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.
  • Τη συγκρότηση Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής στο χώρο του φαρμάκου.
Παράγοντες της αγοράς ακτιμούν πως η κίνηση του υπουργού Υγείας ενδέχεται να συνδέεται με την ανάγκη ελάφρυνσης του σημερινού ασφυκτικού πλαισίου, η οποία επιχειρείται να παρουσιαστεί ως διακομματική στους "θεσμούς".
Εξίσου πιθανό είναι και το ακριβώς αντίθετο σενάριο, να έχει, δηλαδή, επιβληθεί η κίνηση αυτή από τους "θεσμούς", προκειμένου να μην υπάρχουν παλινωδίες στη φαρμακευτική πολιτική από επόμενες κυβερνήσεις.

Βιομηχανία

Την ανάγκη “δημιουργικής διαβούλευσης” με την Πολιτεία αναδεικνύει και η φαρμακοβιομηχανία.
Με επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό και κοινοποίησαν στον υπουργό Υγείας (παρατίθεται πιο κάτω), οι πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τονίζουν την ανάγκη “μίας συντεταγμένης κοινής προσπάθειας για τη θεραπεία των παθογενειών και τον εξορθολογισμό του χώρου του Φαρμάκου”.
Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας σημειώνουν, ωστόσο, πως με βάση τα σημερινά δημογραφικά, υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα, η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις σαφώς αυξημένες ανάγκες της χώρας για φάρμακα.
Επικαλούμενοι πρόσφατα στοιχεία, οι πρόεδροι των δύο φορέων αναφέρουν πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλή είναι 181 ευρώ, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι 242 ευρώ και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι 292 ευρώ.
Τονίζουν, δε, πως, αυτό δείχνει πως βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τις πραγματικές ανάγκες. Το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων, αλλά και των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται και καλύπτεται αποκλειστικά από τη φαρμακοβιομηχανία.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: