Ούτε η ίδια η υπουργός Υγείας είναι πλέον σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι προγραμματισμένες προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών, που βρίσκονται ήδη εν εξελίξει, θα ολοκληρωθούν τελικά! Η αναμενόμενη έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα θέτει όλα τα ζητήματα, ιδιαίτερα αυτά των προσλήψεων προσωπικού για πολύ ευαίσθητες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, στο σημείο μηδέν.
Είναι χαρακτηριστική η πολύ "ανοιχτή" απάντηση που έδωσε την περασμένη Δευτέρα η υπουργός σε πολύ συγκεκριμένη ερώτηση που δέχθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Η υπουργός Υγείας ερωτήθη εάν φοβάται ότι η έλευση του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε αναστολή τις προσλήψεις που βρίσκονται εν εξελίξει. Η απάντηση της υπουργού Υγείας ήταν αποκαλυπτική: "Λοιπόν, κατ'' αρχάς να είμαστε ξεκάθαροι, αυτή τη στιγμή δεν έχει προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης. Άρα, δεν συζητάμε για υποθετικά θέματα"...
Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργεί το μειωμένο κονδύλιο του κρατικού προϋπολογισμού για τις εφημερίες στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, προστίθεται στα ερωτήματα που δημιουργεί η διαφαινόμενη άρνηση της υπουργού να προσέλθει άμεσα στον διάλογο με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή νέας συλλογικής συμφωνίας εργασίας.
Σημειώνεται ότι διανύουμε ήδη το προβλεπόμενο τρίμηνο μετά τη λήξη της ισχύος της προηγούμενης συλλογικής συμφωνίας εργασίας υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ και αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν έχει υπογραφεί νέα συμφωνία μέχρι το τέλος του Μαϊου, θα τεθούν σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία και τα σχετικά προεδρικά διατάγματα που περιορίζουν σε ανθρώπινα όρια το ωράριο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς την υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά για ολόκληρο τον μήνα, κάθε μήνα. Πρόκειται για την πραγματική συνθήκη που είχε υποχρεώσει τον πρώην υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο να προχωρήσει στην υπογραφή της πρώτης στην ιστορία συλλογικής συμφωνίας εργασίας υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ και να παραχωρήσει μεταξύ άλλων την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος, αξιοσημείωτες αυξήσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, δέσμευση για την πρόσληψη 2.000 γιατρών και ρεπό για κάθε γιατρό μετά από ημέρα εφημερίας.
Η συλλογική συμφωνία εργασίας που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2008 ο Δημ. Αβραμόπουλος είχε τον χαρακτήρα της ανταμοιβής και της επιβράβευσης των νοσοκομειακών γιατρών για την εξαντλητική υπερεργασία που δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να παράσχουν και προσδιόριζε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα συμμορφωθεί προς την ευρωπαϊκή οδηγία, δηλαδή με την πρόσληψη γιατρών για το ΕΣΥ προκειμένου να μειωθούν σταδιακά τα αναγκαία ωράρια εργασίας στο σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός δημιουργεί και άλλες αμφισβητήσεις εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών εις βάρος των πραγματικών προθέσεών της, καθώς επιμένει περιέργως να διατηρεί ακόμη σε αναστολή τις κρίσεις των γιατρών του ΕΣΥ, για τις οποίες έχουν "κλείσει" οι προκηρύξεις...
Η χαρακτηριστική αβεβαιότητα της κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα των προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών και της πλήρους αποπληρωμής των εφημεριών για το 2010, απειλούν να οδηγήσουν λίαν συντόμως σε μεγάλη αναστάτωση τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα προχωρήσουν σε γενικευμένη επίσχεση εργασίας και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως αποχή από τα τακτικά καθήκοντά τους στα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία, εάν η υπουργός δεν προσέλθει άμεσα σε διάλογο για νέα συλλογική συμφωνία εργασίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου