Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΡΟΔΙΑΚΗ


Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του νοσοκομείου!

Πηγή Ροδιακή, Αναγνώστηκε 141 φορές, Ημερομηνία 30-10-2012 11:29
Σε οριακό σημείο  βρίσκεται η λειτουργία του νοσοκομείου!
Εκρηκτικό μείγμα» δημιουργείται για το Νοσοκομείο της Ρόδου καθώς στο…διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ήρθε να προστεθεί αυτό των σοβαρών δυσκολιών στις προμήθειες και κατ’ επέκταση στη λειτουργία του, κατάσταση που επιβαρύνεται λόγω νησιωτικότητας, όπως είναι το συμπέρασμα που εξήγαγαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής που επισκέφθηκαν χθες το νοσηλευτικό μας Ίδρυμα, φαίνεται ότι άκουσαν αλήθειες, και συμφώνησαν στην άσκηση πίεσης προς το Κέντρο αφού τα προβλήματα είναι περισσότερο γραφειοκρατικού χαρακτήρα και λιγότερο οικονομικά.

Όπως είχε προγραμματισθεί, μετά και τη σχετική απόφαση κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο της Ρόδου. Σ’ αυτήν συμμετείχαν από πλευράς δημοτικής πλειοψηφίας οι Αντιδήμαρχοι Ρόδου και Πρόνοιας κ. Μανόλης Καμπουρόπουλος και κα Λίτσα Κρεμαστινού αντίστοιχα καθώς και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μπάμπης Ευθυμιάδης, από πλευράς μείζονος μειοψηφίας δεν παρέστη ο επικεφαλής της κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος σημειωτέον είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη, αλλά την παράταξη εκπροσώπησε η κα Χαρούλα Γιασιράνη, από πλευράς ελάσσονος μειοψηφίας ήταν ο επικεφαλής της κ. Τάκης Πότσος και ο επικεφαλής της μικρότερης παράταξης, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρης Γάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη Διοίκηση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, δηλαδή τον Διοικητή κ. Βασίλη Παπανικόλα ενώ συμμετείχε και το μέλος του Δ.Σ. κ. Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου. Παρόντες για κάποια ώρα ήταν και εκπρόσωποι εργαζομένων που ενημέρωσαν αναλυτικά τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής για την υφιστάμενη κατάσταση. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Κινούς, ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Αντωνακάκης καθώς και η Διευθύνουσα της νοσηλευτικής κα Φραγκοπούλου.

Κάνοντας εισαγωγή στο θέμα, ο κ. Κουσουρνάς ανέφερε ότι, το τελευταίο διάστημα, με την κρίση αυτό που ανησυχεί την κοινή γνώμη είναι ότι το νοσοκομείο κινδυνεύει επειδή δεν διαθέτει ούτε τα βασικά και ήδη παρατηρείται το φαινόμενο να ζητείται από συγγενείς και φίλους να φέρνουν υλικά. «Αυτό μας ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε, επίσης, να υπογραμμίσει ότι εδώ δεν είναι ηπειρωτική χώρα και η απαξίωση του νοσοκομείου έχει τεράστιες επιπτώσεις, λέγοντας προς τους αρμοδίους ότι θέλουν από τους ίδιους την πραγματική εικόνα.

«Έχω φθάσει στα όριά μου»
Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε στη συνέχεια, ο κ. Παπανικόλας τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας που βιώνει και το νοσηλευτικό μας ίδρυμα, αφού το πιο επείγον πρόβλημά αυτή την περίοδο για το νοσοκομείο δεν είναι τα χρήματα αλλά οι προμήθειες τις οποίες δεν μπορεί να κάνει λόγω διαδικασιών.

Ξεκινώντας, βέβαια, ο Διοικητής, ο οποίος δεν ήταν λίγες οι φορές που άφησε μια φόρτιση να διαφανεί, επεσήμανε ότι και το νοσοκομείο της Ρόδου ως δημόσιος φορέας δεν θα μπορούσε να είναι ξεκομμένο από την πραγματικότητα. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολύ μεγάλα», είπε για να συμπληρώσει ότι στη ζωή του πέρασε από θέσεις ευθύνης αλλά «η εμπειρία των μηνών εδώ δεν συγκρίνεται. Αναγκάζομαι να ξεπερνώ τον εαυτό μου».

Ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν, απέδωσε τα προβλήματα στο Κράτος που προσπαθεί να εφαρμόσει καλή διαχείριση αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και την προσκόλληση στα διαδικαστικά με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα!

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αφού το νοσοκομείο διαθέτει αυτή τη στιγμή 7 εκατ. ευρώ. Έτσι, έγκειται στο ότι η διαδικασία που υποχρεούνται να ακολουθούν εμποδίζει την προμήθεια υλικών, ακόμη και για μερικές εκατοντάδες ευρώ!

Για παράδειγμα: Κάνει δημόσιους διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροτεχνικού υλικού, καυσίμων κτλ. και το Υπουργείο διαθέτει συγκεκριμένα κονδύλια. Το 2010 το μπάτζετ για τις προμήθειες αυτές ανερχόταν σε 22 εκατ. ευρώ και το 2011 αυτό «εξαλείφθηκε» στα 2,5 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με τον Διοικητή, η διαδικασία προβλέπει δεσμεύσεις του ποσού, κάτι που σημαίνει ότι «δεν μπορείς να το αγγίξεις», με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατον να γίνουν διαγωνισμοί το 2011 αφού δεν κάλυπταν τα ποσά που έπρεπε να δεσμευτούν. Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, όμως, ο Διοικητής έχει δικαίωμα να υπογράψει μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ και το Δ.Σ. μέχρι 45 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Το 2011, λοιπόν, χρησιμοποίησαν αθρόα τέτοιες αποφάσεις, «για να μην αναγκαστεί να κλείσει το νοσοκομείο», όπως είπε ο Διοικητής. Όταν, όμως, οι δαπάνες αυτές έφθασαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μπλοκαρίστηκαν οι πληρωμές. «Όταν δεν έχεις να πληρώσεις, οδηγείσαι στο εμπάργκο», είπε ο κ. Παπανικόλας εξηγώντας πως έφθασε ως εδώ το νοσοκομείο της Ρόδου, τονίζοντας προς όλους ότι τώρα «ζητούνται λύσεις».

Δραματική ήταν αναφορά του στο έτος που φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την σημερινή κατάσταση, το 2010, λέγοντας ότι «εγεννήθη μέγα πρόβλημα» αφού οι προμηθευτές δεν έστελναν υλικά και δεν υπήρχε τρόπος πληρωμών ενώ ούτε οι Εταιρίες στέλνουν. Ο δεύτερος λόγος γι’ αυτό το «εμπάργκο» είναι ότι δεν τους πληρώνουν τα του 2010 και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος. Γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει να ληφθεί απόφαση από τα υπερκείμενα όργανα αφού «δεν φταίει σε τίποτα το νησί να είναι καταδικασμένο».

Πολλά είναι τα παραδείγματα που ανέφερε ο Διοικητής, όπως ότι είχε μπλοκαριστεί η προμήθεια για σύριγγες εξαιτίας μιας ανάρτησης ενός προμηθευτή-αυτό απεμπλάκη και παρέλαβαν χθες σύριγγες. Ακόμη, σε δέκα ημέρες κινδυνεύει να ξεμείνει το νοσοκομείο από αντιδραστήρια και η Εταιρία, η ΕΠΥ, ακόμη δεν έχει κάνει το διαγωνισμό για το 2012.
«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διαδικασίας που οδηγούν την κατάσταση σε αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε, ακόμη, στα τρόφιμα για τα οποία έληξαν οι συμβάσεις. Όπως είπε, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα το πρόβλημα, ωστόσο η ανεξάρτητη Αρχή απέρριψε το αίτημα για προμήθεια, πάλι λόγω γραφειοκρατίας, επειδή όπως απεφάνθη δεν αποδεικνύεται το κατεπείγον.

Σημειώνεται ότι, πρόχειρο διαγωνισμό δεν μπορούν να διενεργήσουν αφού εξαιρούνται τα τρόφιμα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι η ανάθεση σε ιδιώτες, να υπάρχει δηλαδή κέτερινγκ, υπολογίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα μειώσει το κόστος στο ένα τρίτο. Το πρόβλημα όμως επείγει και η διαδικασία αυτή επειδή πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό, αναμένεται να πάρει γύρω στους 5-6 μήνες.

Ωστόσο, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Παπανικόλας γενικά για τα λειτουργικά του νοσοκομείου: «Εμείς εδώ έχουμε καθυστερήσει και έχουμε κλείσει τα μάτια σε πάρα πολλά για εξοικονόμηση χρημάτων», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι, τόσα χρόνια, το νοσοκομείο δεν έχει ούτε έναν ηλεκτρικό συλλέκτη και όλες οι σχετικές ανάγκες καλύπτονται με πετρέλαιο. Επίσης, η προμήθεια οξυγόνου στοιχίζει γύρω στα 450 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεμείνει το νοσοκομείο εάν για παράδειγμα υπάρχει μία κακοκαιρία.

Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από την Περιφέρεια να συνεισφέρει ώστε να αγοραστούν δύο μονάδες παραγωγής που θα διασφαλίζουν την προμήθεια οξυγόνου, οι οποίες μάλιστα κοστίζουν 180 χιλιάδες ευρώ και εκτός του ότι θα δώσουν τέλος στην αγωνία τους, θα μπορούν να προμηθεύουν οξυγόνο και τις μονάδες σε άλλα νησιά. Σημειώνεται ότι και η σύμβαση με το οξυγόνο λήγει τον άλλο μήνα και υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνει το νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανικόλας κατέστησε σαφές ότι από τον Απρίλιο του 2012 το νοσοκομείο λειτουργεί με ευθύνη δική του και του Δ.Σ. και είπε με φόρτιση: «Δεν ξέρω αν μπορώ, τουλάχιστον προσωπικά, να σηκώσω το βάρος της ευθύνης και να μη μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια αν κάποιος χρησιμοποιήσει το γράμμα του νόμου και πει σας καταλογίζω…».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο και θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και η πολιτεία προκειμένου να εξακολουθήσει να λειτουργεί το νοσοκομείο.

Μάλιστα, θέλησε να ενημερώσει ότι, ενδεχομένως, για κάποιο διάστημα μέσα στις επόμενες ημέρες, το πρόβλημα να είναι πιο οξυμμένο, απευθύνοντας έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια από την τοπική κοινωνία. «Αντί της εύκολης κριτικής θα ήθελα συμπαράσταση, την οποία την έχει το νοσοκομείο από αρκετούς επώνυμους Ροδίτες που θέλουν να βοηθήσουν ανώνυμα». Μάλιστα, όπως διεφάνη από τα όσα ειπώθηκαν χθες, υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν βοηθήσει το νοσοκομείο, κάτι που θα χρειαστεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Πάντως, ο κ. Παπανικόλας διευκρίνισε στη συνέχεια ότι δεν εννοεί τους απλούς πολίτες αλλά τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις που μπορούν να συνεισφέρουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι για τις προμήθειες του 2012 του είπαν ότι αυτές θα ανέρχονταν στα 4,5 εκατ. ευρώ. Εκείνος δεν το δέχθηκε και είπε ότι δεν δέχεται τίποτα κάτω από 12 εκατ. ευρώ και τελικά έστειλαν έγκριση για 11,1 εκατ. ευρώ, κάτι που θεωρείται αποδεκτό στο μίνιμουμ. Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει με μετατάξεις.
«Όταν ο ασθενής αιμορραγεί, εγώ είμαι από πάνω του»!

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η ενημέρωση που έκανε ο κ. Κινούς, ο οποίος, καταρχήν, συμφώνησε με όσα είπε ο Διοικητής, είπε ωστόσο ότι δεν επικρατεί ίδια κατάσταση σε άλλα νοσοκομεία ανά τη χώρα. «Η κατάσταση σ’ εμάς είναι τραγική», ανέφερε και σε υψηλούς τόνους διερωτήθηκε πως κάποιος μπόρεσε να αποδεχθεί περικοπή της τάξεως του 90% στις προμήθειες το 2011, «που σημαίνει ότι το κλείνουμε (σ.σ. το νοσοκομείο), επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει. Είπε, ακόμη, ότι από την πλευρά των γιατρών πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν ούτε στα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αφού για παράδειγμα, τώρα, δεν έχουν ράμματα στο χειρουργείο.

«Εμείς οι γιατροί δεν μπορούμε να αναλάβουμε πλέον την ευθύνη να μη βοηθήσουμε συμπολίτη μας», είπε χαρακτηριστικά κ. Κινούς συμπληρώνοντας ότι στο τέλος θα μείνει μόνο το κτίριο και το προσωπικό και ότι κλείνουν μία-μία τις κλινικές.

Η αναφορά του , όμως, ότι για ένα χρονικό διάστημα χρειάζονται βοήθεια από τον κόσμο καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γάκη ο οποίος σε έντονο ύφος είπε ότι δεν μπορούν να ζητούν και άλλα από τον κόσμο όταν επιβαρύνεται με τόσους φόρους. «Πάνω από τον ασθενή που αιμορραγεί είμαι εγώ. Εγώ θέλω τα υλικά όπως και να μου τα φέρετε», ήταν η απάντηση του κ. Κινούς.

Την αποψίλωση του προσωπικού εξέθεσε ο Πρόεδρος των εργαζομένων, αναφέροντας ότι κάθε μέρα αποσπώνται 2-3 υπάλληλοι από τη Β’ ΥΠΕ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο αξονικός τομογράφος έχει μείνει με ένα άτομο. «Να σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να μας διώχνουν το προσωπικό», τόνισε.

Για το μείζον πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που διαιωνίζεται από το 1996 μίλησε και η Διευθύνουσα νοσηλευτικής που όπως είπε δεν καλύπτονται ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. «Η κατάσταση είναι ζοφερή. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις», είπε αναφέροντας ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται 3500 ρεπό και ότι είναι το μόνο νοσοκομείο που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Στο κλείσιμο της συζήτησης πάντως, ο Διοικητής επέστησε την προσοχή ότι στόχος τους δεν είναι να τρομάξουν τον κόσμο αφού το νοσοκομείο της Ρόδου έχει πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο και η έλλειψη είναι πρόσκαιρη. Μάλιστα κατέστησε σαφές ότι όπου το προσωπικό δεν είναι επαρκές για να λειτουργεί ένα τμήμα τότε αυτό θα κλείνει. Όποιο είναι ανοιχτό σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετεί τον κόσμο.

Νέα ένταση πάντως υπήρξε και μεταξύ του κ. Γάκη με τον κ. Καμπουρόπουλο, με τον πρώτο να λέει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και τον δεύτερο διαδικαστικό. «Όλα τα θέματα είναι πολιτικά», ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου ο οποίος ωστόσο είπε ότι εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν χρήματα και για λόγους διαδικαστικούς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί διέξοδος ενώ απέδωσε τις ελλείψεις στο προσωπικό στην γενικότερη κατάσταση. Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Κουσουρνάς είπε, καταρχήν, για τις προσλήψεις ότι ήδη ετοιμάζονται αυτές του 2013 και θα υπάρξει πίεση ώστε να πάρει το νοσοκομείο όσο περισσότερο προσωπικό γίνεται. Επίσης θα εξετάσουν μήπως και νομοθετικά ακόμη μπορούν να υποχρεώσουν τους προμηθευτές να προμηθεύουν έγκαιρα τα υλικά, αλλιώς θα επιδιώξουν να λυθεί το θέμα στο ΣτΕ.

Το συμπέρασμα σύμφωνα με τον κ. Κουσουρνά είναι το εξής: «Μέχρι πρόσφατα αγωνιζόμασταν για τη στελέχωση του νοσοκομείου δίχως αποτελέσματα. Τώρα, έχει μετατοπιστεί και το ζήτημα των προμηθειών και λειτουργίας που προστίθεται στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και λόγω νησιωτικότητας γίνεται ένα εκρηκτικό μείγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: