Ανάστατο είναι το ιατρικό σώμα μετά τον καταιγισμό πληροφοριών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θέλει 1200 γιατρούς του πρώην ΙΚΑ νυν ΕΟΠΥΥ να βλέπουν την πόρτα εξόδου από το σύστημα.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Τα πάνω κάτω φέρνει στο σύστημα υγείας αλλά κυρίως στο ιατρικό σώμα το σχέδιο της κυβέρνησης για απομάκρυνση ακόμη και 1200 γιατρών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ικανοποιηθεί η τρόικα που ζητά συνολικά 4000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.
Παρότι η υπόθεση θα κλείσει τη Δευτέρα οπότε και θα ξανασυναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρόικα, το ιατρικό σώμα ετοιμάζεται ήδη για σκληρές αντιδράσεις.
Άλλωστε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε δεσμευτεί ενώπιον όλων ότι δε θα γίνει ούτε μία απόλυση εργαζομένου παρά μόνο κινητικότητα.
Ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν καθώς οι πληροφορίες που διαρρέονται από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η δεξαμενή θα είναι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ και ειδικά όσοι δεν έχουν ειδικότητα που μπορεί να φανεί απολύτως απαραίτητη στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και το νέου ΕΟΠΥΥ.
Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του iatropedia οι γιατροί σχεδιάζουν το σχηματισμό ενιαίου μετώπου σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε οι όποιες ενέργειες κατά της κυβέρνησης να είναι συντονισμένες και πιο αποτελεσματικές.
Πάντως ακόμη και γι αυτούς που θα παραμείνουν στο σύστημα θα χρειασθεί να μεταφερθούν στο ΕΣΥ οπότε και αναμένεται να αλλάξουν σχέση εργασίας. Είτε θα γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο αλλά με χαμηλότερο μισθό.
Όλα δείχνουν ότι θα επιλεγεί το δεύτερο σενάριο παρά τις τελευταίες μάλλον ειρωνικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (προβλέπει πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) μετά τη νίκη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών του πρώην ΙΚΑ.
Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας που θα μετατραπεί θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις και με ιδιώτες γιατρών ή και με κέντρα ιδιωτικά για να παράσχει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του.
Πάντως οι απομακρύνσεις αναμένεται να γίνου στο πλαίσιο της κινητικότητας που θα γίνει καθώς ήδη σχεδιάζεται να μπουν στον πάγο περίπου 10.000 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι και θα ανακατανεμηθούν στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με βάση τις ανάγκες αλλά και τα «λουκέτα» σε κάποιες δομές.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται εκτός των άλλων να υποστηρίξει ότι η απομάκρυνση των γιατρών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση καθώς καιρό τώρα η τροικα ζητούσε να μειωθεί κατά 10% το ιατρικό προσωπικό του πρώην ΙΚΑ.
Ωστόσο στο προηγούμενο σχήμα της κυβέρνησης ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς υποστήριζε ότι δε θα προβεί σε απολύσεις γιατί απλά θα εξοικονομήσει το προωπικό αυτό επειδή δε θα ανανεώσει καποιες συμβάσεις με συνεργαζόμενους γιατρούς.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στα πολυϊατρείια και τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ εργάζονται 4021 Διοικητικοί υπάλληλοι, 5561 γιατροί αορίστου χρόνου αλλά και 519 μόνιμοι γιατροί.
"Η συνεχιζόμενη καταιγίδα λάσπης κατά των ιατρών σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για απολύσεις 1200 συναδέλφων μας από τα πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ, δεν πρέπει πλέον να μας αφήνει αδιάφορους.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν θα μείνουμε απαθείς ούτε σε απολύσεις αλλά ούτε και στην εκστρατεία λάσπης κατά των ιατρών. Θα προασπίσουμε το σύνολο των μελών μας είτε εργάζονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ είτε εργάζονται με σύμβαση στα ιατρεία τους" σημείωσε εμφατικά ο Προεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου μέσα από την ιστοσελίδα των γιατρών στο Facebook και συνέχισε:
"Ήρθε η στιγμή να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το ιατρικό σώμα στο σύνολο της ΠΦΥ θα απαντήσει ενωμένο τόσο στις πιθανές απολύσεις όσο και στην σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει την αντίδρασή της με σκοπό τον σχηματισμό ενιαίου ιατρικού μετώπου στην ΠΦΥ, σας καλώ τους ιατρούς της ΠΦΥ σε μέγιστη ετοιμότητα καθώς η ώρα της τελικής αναμέτρησης πλησιάζει".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου