Ελκυστικά «πακέτα» με υπηρεσίες και απογευματινά χειρουργεία από τα δημόσια νοσοκομεία σκοπεύει να πουλήσει ο Άδωνις Γεωργιαδης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να αυξηθεί το ρευστό στο ΕΣΥ. Έντονες αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ)
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Απογευματινά χειρουργεία που θα γίνονται κατά προτεραιότητα και σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα σκοπεύει να προσφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης ώστε να προσελκύσει ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τους πελάτες τους.
Σχετικό νομοσχέδιο μάλιστα αναμένεται να ετοιμασθεί έως το τέλος του χρόνου παρά την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.
Μάλιστα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας μιλά για κολοσσιαία συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτήν την προσπάθεια.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως μιλώντας σε συνέδριο ασφαλιστικών εταιρειών κάλεσε τον κλάδο να συνάψει συμβάσεις με τα δημόσια νοσοκομεία.
«Το πακέτο που θέλουμε να παρουσιάσουμε σε αυτού του είδους τη συνεργασία, το ξενοδοχειακό κομμάτι -που έχουν και τα δημόσια νοσοκομεία τμήματα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και σε αυτόν τον τομέα- δεν θα είναι το κύριο πλεονέκτημα. Γιατί αν κάποιος θέλει το τέλειο, θα πάει σε ένα πολύ μεγάλο και καλό και ακριβό ιδιωτικό νοσοκομείο. Εμείς πάμε να φτιάξουμε κάτι πιο ενδιάμεσο. Για να έχει νόημα να είναι σε μία τιμή ανταγωνιστική για εσάς να το πουλήσετε και σε εμάς να σας το δώσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Πάντως με βάση τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ τα έσοδα μπορεί μέσα σε 1,5 χρόνο να φθάσουν ακόμη και τα 700 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σχετική προσπάθεια είχε γίνει και επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και μάλιστα είχε και ανακοινωθεί με τους σχετικούς ενθουσιασμούς. Όμως το σχέδιο ναυάγησε καθώς οι συμβάσεις δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας της ξενοδοχειακής υποδομής του ΕΣΥ σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα όπου μπορούν να νοσηλευθούν όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση.
Άλλωστε η υποδομή των δημοσίων νοσοκομείων βρίσκεται μάλλον στο χειρότερο σημείο με πολλά μηχανήματα να βρίσκονται ακόμη μέσα σε αποθήκες γεμάτα σκόνη επειδή δεν υπάρχει προσωπικό για να τα λειτουργήσει όπως η περίπτωση του Παναρκαδικού νοσοκομειου, ενώ τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας πνίγονται στα ράντζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου