Τελικά πολύ περισσότεροι φαίνεται ότι είναι αυτοί που θα δούνε την πόρτα εξόδου από το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει στο νέο σύστημα να αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα τις υπηρεσίες των εργαστηρίων που μέχρι σήμερα γίνονταν από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Δε θα απολυθούν διοικητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι διαβεβαίωσε ο Άδωνις. Θα μεταφερθούν στις περιφέρειες, σημειώνει
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Τελικά όπως όλα δείχνουν φύλλο απόλυσης δε θα λάβουν μόνο οι γιατροί με χειρουργικές ειδικότητες αλλά και όσοι απασχολούνται στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι οι διοικητικοι και υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ δε θα απολυθούν αλλά θα μεταφερθούν στις υγειονομικές περιφερειες.
Άλλωστε σχεδιάζει να στήσει έναν “νέο ΕΟΠΥΥ” ο οποίος θα αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και δε θα διαθέτει δικά του εξειδικευμένα εργαστήρια.
Γι αυτό και μαζί με τις χειρουργικές ειδικότητες των ιατρών που κινδυνεύουν να δούνε την πόρτα εξόδου από το σύστημα, εκτός θα βρεθούν όπως όλα δείχνουν και όσοι εργάζονται στον εργαστηριακό τομέα.
Εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που είναι περίπου 2200 άτομα και πολλοί εξ αυτών ανήκουν στα εργαστήρια, δεν αποσαφήνισε πλήρως την κατάσταση.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, από τη μία τους διαβεβαίωνε ότι δε θα απολυθούν και θα μεταφερθούν στις υγειονομικές περιφέρειες δηλαδή ουσιαστικά στα κέντρα υγείας, και από την άλλη δεν προέβλεπε ειδικά τμήματα με εξειδικευμένες εξετάσεις στη νέα κατάσταση.
Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι σήμερα δουλεύουν στα εργαστήρια μάλλον θα περισσεύουν.
Αυτό για το οποίο ωστόσο μίλησε με βεβαιότητα είναι η διαθεσιμότητα-κινητικότητα που θα μπούνε. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή οι λέξεις έχουν σημασία, καθότι άλλο κινητικότητα άλλο διαθεσιμότητα.
Και μέσα σε αυτήν τη σύγχυση των λέξεων, που έκανε όμως τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ να ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο, ο Άδωνις Γεωργιάδης τους ζήτησε “να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις”.
Άλλωστε όπως προέκυψε από τη συζήτηση, και αποτελεί και εκτίμηση του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Λεωνίδα Βιτωράτου, τη μεγάλη “πίτα” των εργαστηριακών εξετάσεων θα την πάρει ο ιδιωτικός τομέας και τα κέντρα υγείας θα περιοριστούν σε μικρά εργαστήρια που θα κάνουν εξετάσεις τύπου: ζάχαρο, γενική αίματος και ούρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου