Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Δραματικότερη επιβάρυνση των ασθενών για τη φαρμακευτική τους θεραπεία, ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας, με πρόσφατη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Υγείας Αθ. Πλεύρη.
Η γνωμοδότηση, αφορά πρόσφατη υπουργική απόφαση που επιτρέπει να βγαίνουν φάρμακα από τη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και να μπαίνουν στην ενδιάμεση λίστα φαρμάκων, τα οποία συνταγογραφούνται μεν, δεν αποζημιώνονται δε.
Έτσι, οι ασθενείς θα καλούνται στο εξής να πληρώνουν εξ΄ολοκλήρου οι ίδιοι, τα συγκεκριμένα φάρμακα, μόνο και μόνο επειδή «μετακόμισαν» από τη μια λίστα στην άλλη.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Πλεύρη, οι διατάξεις της σχετικής υπουργικής απόφασης δεν αντικρούονται μεταξύ τους, οπότε η απόφαση μπορεί να εφαρμόζεται κανονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αφορά περίπου 250 γενόσημα, που με αίτηση της εταιρίας παραγωγής ή διάθεσης, μπορούν να μεταταχθούν στην αρνητική λίστα, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του ΕΟΦ.
Τότε, τα φάρμακα αυτά, τιμολογούνται με βάση τις τρεις φθηνότερες τιμές της Ευρώπης και όχι στο 64% της τιμής του πρωτοτύπου, αφήνοντας έτσι περιθώριο για καλύτερη τιμή.
Μάλιστα η γνωμοδότηση, σημειώνει πως με τον τρόπο αυτό αίρεται ο κίνδυνος απόσυρσης των προϊόντων αυτών από την αγορά, θέλοντας με κάποιον τρόπο να διασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων στη χώρα.
Και καθώς στην περίπτωση αυτή, το κόστος της θεραπείας το επωμίζεται στο ακέραιο ο ασθενής, αυτός θα υποχρεωθεί να πληρώσει μεγαλύτερο τίμημα, αφού η τιμή τους από τη μετάταξη από τη μία λίστα στην άλλη θα έχει αυξηθεί.
Για λόγους «ασφαλείας», επειδή στη θετική λίστα συμπεριλαμβάνονται φάρμακα με σοβαρές παθήσεις, η έγκριση της «μετακίνησης» αυτής, παραπέμπεται στον αρμόδιο οργανισμό (ΕΟΦ), αφού ήδη η φυσική θέση κάθε τέτοιου προϊόντος, είναι στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων των Ταμείων.
Συνταγή
Το πρόβλημα που φαίνεται να ανακύπτει από το γεγονός αυτό, είναι ότι στη χώρα μας, συνεχίζουν να χορηγούνται φάρμακα συνταγογραφούμενα, ακόμη και χωρίς ιατρική συνταγή.
Ανοίγει, έτσι, ο ασκός του αιόλου σε θεραπείες που χρειάζονται οπωσδήποτε ιατρική παρακολούθηση και επεκτείνεται το πρόβλημα από οικονομικό και σε πιθανό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Η γνωμοδότηση επισημαίνει αναλυτικότερα τα εξής:
- Πριν την τιμολόγησή τους, όλα τα φάρμακα θα ταξινομούνται σε προϊόντα, θετικής, αρνητικής λίστας ή λίστας ΜΗΣΥΦΑ
- Η ανώτατη τιμή τους, ακολουθεί τους κανόνες των συνταγογραφουμένων φαρμάκων
- Εάν με αίτηση της εταιρίας παραγωγής ή διάθεσης ένα φάρμακο μεταφερθεί από τη θετική στην αρνητική λίστα, απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ, τιμολογείται εκ νέου, με βάση τις τρεις φθηνότερες τιμές της ευρώπης, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει (εκτός πατέντας ή γενόσημο).
Υπερισχύει
Με δεδομένα τα παραπάνω, η γνωμοδότηση, εκτιμά ότι καθώς δεν αποζημιώνονται τα φάρμακα αυτά, αφορούν άλλη κατηγορία φαρμάκων από αυτή των ΜΗΣΥΦΑ.
Η διάταξη ως ειδική υπερισχύει του ειδικού κανόνα και εισάγει εξαίρεση στην τιμολόγησή τους, και ερμηνεύοντας το νομοθέτη, προβλέπει τη βούλησή του για διατήρηση φαρμάκων στην αγορά, τα οποία αποσύρρονται λόγω ιδιαιτέρως χαμηλής τιμής.
Έτσι, παρατηρεί ότι δημιουργείται «δίχτυ ασφαλείας» με τις τρεις φθηνότερες τιμές της Ευρώπης, παραμένουν τα φάρμακα στην αγορά, και δεν επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.
Χαρακτηριστικά, η γνωμοδότηση αναφέρει πως «άρα, ο νομοθέτης επιθυμεί και αποδέχεται διαφορετική τιμολόγηση όταν το φαρμακευτικό προϊόν με αίτηση της εταιρίας μετακινείται από τη θετική στην αρνητική λίστα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου