Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΛΜΟΣ


Κόβει ο ΕΟΠΥΥ εξετάσεις που σώζουν ζωές
«Η ανώνυμη εταιρεία αποκτά υπερεξουσίες και θα κατευθύνει όλο το σύστημα υγείας με ιδιωτικά κριτήρια κερδοφορίας που θα είναι καταστροφικά για τη δημόσια υγεία» δήλωσε σήμερα στον «ΠΑΛΜΟ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου Βασίλης Κινούς
kinous_vasilis_IMG_1041-150x150
Ακούστε Βασίλη Κινούς Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου .Μίλησε στον Παλμό και στη Δέσποινα Κουλούμπρη
00:00
00:00
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως το πέρας του ωραρίου, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά των νοσοκομείων, «σηματοδοτώντας την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Στη στάση εργασίας συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ρόδου.
«Η ανώνυμη εταιρεία αποκτά υπερεξουσίες και θα κατευθύνει όλο το σύστημα υγείας με ιδιωτικά κριτήρια κερδοφορίας που θα είναι καταστροφικά για τη δημόσια υγεία» δήλωσε σήμερα στον «ΠΑΛΜΟ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου Βασίλης Κινούς
Αντιδράσεις μεταξύ των επιστημόνων στην Υγεία έχουν προκαλέσει οι σημαντικοί περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις που τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα, ειδικά όσον αφορά το τεστ Παπ, τις μαστογραφίες και τις εξετάσεις προστάτη – καθώς αποτελούν “ασπίδα” ζωής για μορφές καρκίνου που “θερίζουν”.
Μάλιστα για τις παραπάνω εξετάσεις οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα αν μπορούν να τους δεχθούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν του μήνα.

Συγκεκριμένα το τεστ Παπανικολάου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν δικαιολογείται πλέον σε γυναίκες κάτω των 21 ετών ή άνω των 65, ενώ η εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία και όχι κάθε χρόνο.

Σημειώνεται όμως πως το τεστ Παπ πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο απαραίτητα και με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, που συνήθως ξεκινά πολλά χρόνια νωρίτερα.

Επίσης, οι εξετάσεις προστάτη δεν δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από βαριές συνυπάρχουσες νόσους.

Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες 40-45 ετών εφόσον έχουν πολλούς συγγενείς που εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών, καθώς και σε άνδρες 45-50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη πριν τα 65.

Τέλος, η μαστογραφία καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματος. Σε περιστατικά χρόνιου πόνου στον αυχένα, η πρώτη εξέταση θα είναι η ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία, ακόμα και αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή κακοήθεια.

Τι υποστηρίζει ο ΕΟΠΥΥ

Σε διευκρινίσεις του ο ΕΟΠΥΥ – για τις παραπάνω εξετάσεις – αναφέρει πως οι γιατροί θα πρέπει να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσης τους και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφούν.

Σημειώνει πως έχει ήδη καθορισθεί για κάθε ιατρική ειδικότητα και για κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων συγκεκριμένο αριθμητικό όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ συνταγογραφούμενων εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν από ιδιώτες παρόχους και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μία ειδικότητα, για παράδειγμα Καρδιολόγος, μπορεί να συνταγογραφήσει από την κατηγορία ιατρικής πράξης «ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ» (οι κατηγορίες ιατρικών πράξεων παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ http://www.eopyy.gov.gr) μέχρι δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό για έναν ΑΜΚΑ (έναν ασθενή) και οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιώτη πάροχο και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Αν συνταγογραφηθούν περαιτέρω εξετάσεις στον ίδιο ΑΜΚΑ την ίδια ημερομηνία έκδοσης, αλλά και μέχρι τέσσερις ημέρες μετά, τότε οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές.

Επιπρόσθετα καθορίζονται και ιατρικές πράξεις μη συμβατές με την ειδικότητα του ιατρού, και σε αυτές τις περιπτώσεις το αριθμητικό όριο είναι μηδενικό.

Παρόλα αυτά διευκρινίζεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να συνταγογραφηθούν εξετάσεις από τον γιατρό και να διενεργηθούν δωρεάν από τις δημόσιες δομές.

Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι ειδικά για τις εξετάσεις PSA με δακτυλική εξέταση και μαστογραφία για την πρόληψη καρκίνου του μαστού, για τις γυναίκες άνω των 35 ετών εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνεχίζει να ισχύει ο προληπτικός έλεγχος μαστογραφίας του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ ο παραπέμπων ιατρός να μπορεί να αιτιολογήσει ότι η ασφαλισμένη ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τη “Δοκιμασία τραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ)” όπου ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι “για την πρώιμη διάγνωση του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής” και δεν ορίζει το ανώτερο ή κατώτερο όριο της σεξουαλικά ενεργού ζωής, αυτό δεν εμποδίζει τον γιατρό να γράψει σε οποιαδήποτε ηλικία, με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση ελέγχου θα τεκμηριώσει τη διάγνωση με την αιτούμενη εξέταση.

Σχετικά με την εξέταση “απεικονιστικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης επί χρόνιας αυχεναλγίας” ακολουθούνται τόσο οι οδηγίες της αμερικάνικης ακτινολογικής εταιρείας όσο και της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.

“Κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι ο εξορθολογισμός του τεράστιου όγκου διαγνωστικών εξετάσεων, χωρίς όμως να περιορισθούν κατ’ ελάχιστο οι ανάγκες των ασφαλισμένων και κυρίως αυτές που έχουν ιδιαίτερη προληπτική αξία” καταλήγει η ανακοίνωση


Δεν υπάρχουν σχόλια: