Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αριθμούς – Γιατί σπεύδουν όλοι στα νοσοκομεία

Ιατρεία και εργαστήρια που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τώρα είναι άδεια. Το σύστημα εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας Υγείας πνέει τα λοίσθια από την απόπειρα μεταρρύθμισής του, το 2014...
Όλο αυτό το διάστημα, τα νοσοκομεία καλούνται να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος, καθώς οι πολίτες αναζητούν δωρεάν εξέταση, την οποία δεν παρέχει επαρκώς το υπάρχον σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας.
Πριν από την ψήφιση του νόμου 4238/2014, υπηρετούσαν στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ 5.500 γιατροί. Μετά την ψήφιση, υπηρετούν πανελλαδικά 2.200 πανελλαδικά. Άλλοι 3.000 γιατροί είναι απολυμένοι και περίπου 500 έχουν στο μεταξύ συνταξιοδοτηθεί.
Περίπου 200 έως 250 ιατροί, έχουν επιστρέψει μετά από δικαστικές αποφάσεις, δεν έχουν λάβει το μισθό τους από τον Αύγουστο και μετά.
Αυτή είναι η εικόνα του συστήματος, όπως παρουσιάστηκε στην τακτική γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.
Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΙΣ, το τελευταίο έτος έγινε προσπάθεια να ενισχυθεί το σύστημα με το διορισμό επικουρικών γιατρών. Όμως, η επισφαλής εργασιακή σχέση, με συμβάσεις ενός ή δύο ετών, δεν είναι κίνητρο.
Πολλοί νέοι γιατροί βρίσκουν τη λύση της μετανάστευσης πιο ελκυστική και σίγουρη. Το 40% των μονάδων έχουν κλείσει και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν, είτε σε επίπεδο στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό, είτε σε επίπεδο λειτουργίας των εργαστηρίων.
Συνέπεια του νόμου 4238/14 είναι η ερήμωση των Πολυϊατρείων, ειδικά στην Περιφέρεια. Χώροι που κάποτε έσφυζαν από ζωή, από ασφαλισμένους, γιατρούς και προσωπικό, σήμερα είναι έρημα τοπία, ιδίως τις απογευματινές ώρες.
Το τελευταίο έτος, ωστόσο, η προσέλευση ασθενών στις μονάδες Υγείας έχει αυξηθεί. Αυτό οφείλεται στην κάλυψη όλων και των ανασφάλιστων και στην οικονομική ένδεια.

Αναβαθμιση

Θέση του ΠΙΣ είναι πως οι μονάδες χρειάζονται αναβάθμιση, όλες τις ιατρικές ειδικότητες και το κυριότερο να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Στόχος πρέπει να είναι, όποιος μπαίνει στη μονάδα ΠΕΔΥ ή σε Κέντρο Υγείας να διεκπεραιώνει όλες τις αναγκαίες κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν νοείται μονάδα σήμερα να μην έχει νευρολόγο ή παιδίατρο.
Τα εργαστήρια, κυρίως μικροβιολογικά και ακτινολογικά, παρά τις λειτουργικές βελτιώσεις έχουν μακρύ δρόμο ακόμα. Ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να γίνει και στη δυνατότητα να υπάρχουν εργαστήρια για τις υψηλού κόστους εξετάσεις όπως πχ αξονικές τομογραφίες, Dexa, ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος.

ΕΟΠΥΥ

Σήμερα, οι ασθενείς εξυπηρετούνται και σε ιδιώτες γιατρούς με σύμβαση ΕΟΠΥΥ. Σε πολλές όμως περιπτώσεις το πλαφόν των επισκέψεων κλείνει την πρώτη εβδομάδα.
Το κόστος για γιατρό, που εργάζεται μέσα στο σύστημα εξετάζοντας υπερτριπλάσιο αριθμό ασθενών είναι το ίδιο με το κόστος του συμβεβλημένου γιατρού.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται ιδιωτικά, το μεγάλο κομμάτι σε μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με 15% συμμετοχή στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Υπολογίζεται ότι λιγότερο του 5% των παραπεμπτικών εκτελείται μέσα στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Αυτό έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό δυσανάλογο με την οικονομική δυνατότητα του προϋπολογισμού.

Πρόταση

Η πρόταση του ΠΙΣ είναι 24ωρη λειτουργία κάποιων αστικών Κέντρων Υγείας ή Μονάδων ΠΕΔΥ, που θα ανακόψουν το μεγάλο ποσοστό επίσκεψης περιστατικών στα νοσοκομεία.
Αποστολή τους θα είναι η προνοσοκομειακή φροντίδα, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χρονίως πάσχοντες, απόρους και ανασφάλιστους.
Προτείνεται, επίσης, η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ να αυξηθεί τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ, από 0,35% που ήταν το 2014, και 0,28% το 2015, και 2016 και 0,18% του ΑΕΠ το 2017, δηλαδή κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: