Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Σύστημα "Take Care": Πώς το κινητό μπορεί να σε ειδοποιεί για το πότε πρέπει να παίρνεις το φάρμακο

Λαμβάνετε πολλά φάρμακα; Ξεχνάτε πότε πρέπει να τα παίρνετε; Παραλείπετε δόσεις;
Τα προβλήματα αυτά μπορούν πλέον να ξεπεραστούν με μία απλή εφαρμογή μέσω κινητού τηλεφώνου. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να “κατεβάσει” την εφαρμογή και να ενημερώσει διαδικτυακά το σχετικό πρόγραμμα (www.takecare.gr).
Πρόκειται για το πρόγραμμα “take care”, το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της εταιρείας Noufio.
Περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, η οποία επικοινωνεί με την αντίστοιχη εφαρμογή κινητού για τον ασθενή - χρήστη, το οποίο είναι επίσης δωρεάν.
Το σύστημα παρουσίασαν την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος και η εκπρόσωπος της εταιρείας Σοφία Κούνουπα.
Όπως εξήγησαν, ο φαρμακοποιός εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα “take care”, δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο.
Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς.
Η διαδικασία ξεκινάει με την καταγραφή του συνόλου της φαρμακοθεραπείας του ασθενούς από τον φαρμακοποιό στην πλατφόρμα του “take care” μέσω συζήτησης με τον ασθενή.

Αγωγή

Ο φαρμακοποιός καταγράφει τις απαντήσεις σχετικά με την αγωγή του ασθενούς και εντοπίζει δυνητικά προβλήματα με την αγωγή. Τα προβλήματα που ενδεχομένως να εντοπιστούν διακρίνονται στα εξής:
  • Ο ασθενής δεν είναι συμμορφωμένος με την αγωγή.
  • Πρόβλημα με τη λειτουργία φαρμάκου ή σκευάσματος.
  • Ο ασθενής δεν είναι επαρκώς πληροφορημένος για την αγωγή/πάθηση του.
Η πλατφόρμα υποδεικνύει αυτόματα στον φαρμακοποιό αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις που μπορεί να προκύψουν στη φαρμακευτική αγωγή και επιτρέπει την άμεση σύνταξη «Κίτρινης Κάρτας» στον ΕΟΦ, στo πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Η διαδικασία στο φαρμακείο ολοκληρώνεται με την τελική ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας, καθώς ο φαρμακοποιός καταχωρεί στην πλατφόρμα τις σωστές ώρες χορήγησης κάθε σκευάσματος, σημειώνοντας και τις αντίστοιχες πληροφορίες προφύλαξης προς τον ασθενή.

Ασθενής

Ο ασθενής μπορεί είτε να εγγραφεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα “take care” ή να εγγραφεί μόνος του μέσω της εφαρμογής, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ του.
Μέσω της εφαρμογής, προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με αυτόν τον τρόπο δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί τη φαρμακοθεραπεία του.
Ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του.
Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας, όπως περιγράφεται παραπάνω, από τον φαρμακοποιό, η εφαρμογή παρέχει τα εξής:
Περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα και τις συμβουλές του φαρμακοποιού, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα.

Ειδοποιήσεις

Στέλνει ειδοποιήσεις (Alerts) στο κινητό τηλέφωνο (smart phone) του ασθενούς για υπενθύμιση λήψης της αγωγής του, για κάθε διαφορετικό φάρμακο, την ώρα που πρέπει να ληφθεί.
Παρακολουθεί τη συμμόρφωσης με ένα “κλικ”. Σε περίπτωση ορθής λήψης, επιβεβαιώνεται πιέζοντας ένα πράσινο πλήκτρο, σε περίπτωση χορήγησης με καθυστέρηση το κίτρινο, ενώ αν δεν γίνει λήψη το κόκκινο.
Δημιουργεί γράφημα συμμόρφωσης με την αγωγή, η οποία μπορεί να επιδειχτεί στο φαρμακοποιό η τον γιατρό σε επόμενη επίσκεψη.
Επιπλέον εργαλεία που προσφέρει, είναι ενημερωτικό υλικό σύμφωνα με την πάθηση και άμεση επικοινωνία με τον φαρμακοποιό, μέσω της πλατφόρμας του “take care”.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: