Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ρεκόρ μείωσης δαπανών για Υγεία και φάρμακο στην Ελλάδα – Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ

Τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στο σύστημα Υγείας, καταγράφει μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Σε πρόσφατη δημοσίευση του Κέντρου, με θέμα “Οικονομικές Εξελίξεις”, παρατίθενται στοιχεία για την εξέλιξη των δαπανών, αλλά και από μία σειρά δεικτών Υγείας, όπως το προσδόκιμο επιβίωσης.
Από αυτά προκύπτει σημαντική υποχώρηση της χώρας μας στους δείκτες χρηματοδότησης του συστήματος, αλλά διατήρηση της καλής θέσης ως προς την κατάσταση υγείας του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες, οι οποίοι παρατίθενται πιο κάτω, από το 2009 στην Ελλάδα καταγράφεται μία “βουτιά” ως προς την κατά κεφαλήν συνολική δαπάνη Υγείας.
Συγκεκριμένα, ενώ την περίοδο 2005 – 2009 υπήρχε μέση ετήσια αύξηση της δαπάνης κατά 4,5%, την περίοδο 2009 – 2015 η εικόνα αντιστράφηκε, με μέση ετήσια μείωση της τάξης του 6,6%.
Στο διάστημα αυτό, η χώρα μας εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Μείωση της δαπάνης, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, σημειώνεται και στην Πορτογαλία (2%), στην Κροατία (1,6%), στην Ιταλία (1,1%) και στην Ισπανία (0,1%).
Οι άλλες χώρες εμφανίζουν αύξηση, η οποία κυμαίνεται από 0,1% στη Σλοβενία έως 5,8% στη Βουλγαρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “28”, καταγράφεται μέση αύξηση της τάξης του 0,7%.
Πολύ πιο έντονη για την Ελλάδα είναι η διακύμανση στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, εμφανίζοντας πάλι τα υψηλότερα ποσοστά.
Την περίοδο 2005 – 2009, η μέση ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 12,3%, με την τάση να αντιστρέφεται βίαια στα χρόνια της κρίσης και η μέση μείωση να φτάνει το 8,5%.
Σημαντική μείωση είχε στα χρόνια της κρίσης και η Πορτογαλία (7,5%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “23” είχε το ίδιο διάστημα μέση ετήσια μείωση 1,1%.

Προσδόκιμο

Οι δείκτες του προσδόκιμου ζωής καταγράφουν συνεχόμενη αυξητική τάση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.
Η εικόνα αποδίδεται στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, όπως το επίπεδο μόρφωσης και οι διατροφικές συνήθειες, καθώς και στη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού μέσω του εκσυγχρονισμού της ιατρικής φροντίδας, της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και της μείωσης της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.
Παρά τη μείωση των δαπανών Υγείας, η Ελλάδα είναι σε αρκετά καλή θέση ως προς το προσδόκιμο ηλικίας, με 81,5 έτη κατά τη γέννηση.
Η Ελλάδα ανήκει στις πρώτες 10 χώρες με τον υψηλότερο δείκτη, ενώ τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Το κάπνισμα θεωρείται η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου. Το ποσοστό των εφήβων ηλικίας 15 ετών που καπνίζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στην Ελλάδα αναλογούσε στο 13% για τα κορίτσια και 16% για τα αγόρια την περίοδο 2013 - 2014, συγκριτικά με 14,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "27".
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: