Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

 Ο τύπος έγραψε 



Πιο έντονη είναι η αίσθηση της διαφθοράς στους ανέργους, σε σχέση με όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις και στους σπουδαστές.
Πρώτοι στην Ευρώπη σε διαφθορά στον χώρο της Υγείας είναι η Ελλάδα.
Τέσσερις στους πέντε πολίτες θεωρούν βέβαιο πως πρέπει να “λαδώσουν” για να λάβουν υπηρεσίες περίθαλψης, εκτιμώντας πως στη χώρα μας το χρήμα ανοίγει όλες τις πόρτες στις δημόσιες υπηρεσίες.
Το εθνικό μας αυτό...προνόμιο αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο πρόσφατο ευρωβαρόμετρο. Προκαλεί, μάλιστα, αίσθηση το εύρημα πως όσο μειώνεται το εισόδημα, τόσο αυξάνεται η εξάπλωση της διαφθοράς...
Από τις απαντήσεις των πολιτών προκύπτει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή σε διάδοση της δωροδοκίας, με το 96% των πολιτών να δηλώνουν πως είναι διαδεδομένη στο σύνολο της χώρας.
Ακολουθούν η Ισπανία, η Κύπρος και η Κροατία με 94%, η Λιθουανία (93%), η Πορτογαλία (92%), η Πολωνία (58%), η Αγγλία (55%) και η Γερμανία (51%).
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Φινλανδία (21%) και η Δανία (22%), ενώ στο μέσο του πίνακα βρίσκονται η Σουηδία (37%), το Λουξεμβούργο (40%) και η Ολλανδία (44%).
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε διαφθορά στον χώρο της Υγείας, με το 81% να δηλώνουν πως το αλισβερίσι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι καθόλου τυχαία τα πρόσφατα διαδοχικά περιστατικά συλλήψεων γιατρών με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Η διαφορά με τη δεύτερη στην κατάταξη χώρα, τη Λετονία είναι αξιοσημείωτη (79%), ενώ ψηλά βρίσκονται η Κύπρος (77%) και η Ρουμανία (58%).
Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σημειώνουν πως η δυσάρεστη αυτή κατάσταση επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Το 40% εκτιμούν πως τα κρούσματα διαφθοράς έχουν αυξηθεί, το 42% πως έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 13% πως έχουν μειωθεί.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών, πίσω από τον τομέα της Υγείας βρίσκονται σε διαφθορά τα πολιτικά κόμματα και Εφορίες (68%), καθώς και ελεγκτές διαφόρων οργανισμών (61%).
Το 90% δηλώνουν πως υπάρχει στενή σχέση επιχειρήσεων και πολιτικής, ποσοστό που έχει μείνει σταθερό το 2017 σε σύγκριση με το 2013.
Ταξικό
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η στενή σχέση των κοινωνικών χαρακτηριστικών με την αίσθηση πως υπάρχει διαφθορά.
Η έρευνα δείχνει πως όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν πως η διαφθορά είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει με όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (77% έως 88%) σε σύγκριση με όσους τα καταφέρνουν καλύτερα (63%).
Πιο έντονη είναι η αίσθηση της διαφθοράς στους ανέργους (76%) σε σχέση με όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις (56%) και τους σπουδαστές (63%).
Το 90% όσων έχουν γίνει μάρτυρες περιπτώσεων διαφθοράς τους τελευταίους 12 μήνες είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: