Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 17 Ιανουαρίου 2018
Α.Π:8530




ΠΡΟΣ:
-ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
-ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ





ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε συνεδρίασε στις 12/1/2018. Παρόντα ήταν και τα 9 μέλη της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε ήταν τα ακόλουθα:
-Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική των fast  track διαδικασιών, με τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου.
Ανάμεσα τους το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στην Εφορία και το Δημόσιο, ο νέος πέλεκυς στα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, στα επιδόματα αναπηρίας, στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις.
Η προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα ότι η απεργοκτόνος διάταξη υπηρετεί δήθεν «την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων» δεν έπιασε τόπο. Το πολυνομοσχέδιο «καταψηφίστηκε» στη συνείδηση των χιλιάδων εργαζόμενων σε όλη τη χώρα που απείργησαν και έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε αναλογιζόμενη το χρέος της να υπερασπιστεί το ιερό δικαίωμα στην απεργία, δικαίωμα κατακτημένο με αιματηρούς αγώνες και θυσίες, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους, πήρε θέση μάχης και συντάχθηκε με τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τα Εργατικά Κέντρα  που προκήρυξαν απεργία στις 12/1, ημέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.  Άλλωστε η απεργοκτόνος αυτή διάταξη αφορά άμεσα και τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών – μέλη της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε που είναι πρωτοβάθμια σωματεία.                                                                                                        
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε χαιρετίζει τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας. Χαιρετίζει τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών που είχαν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στην οργάνωση του απεργιακού αγώνα.
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καλεί τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών να μην αποδεχτούν την κατάσταση ως τετελεσμένο γεγονός. Να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του απεργιακού δικαιώματος στα χέρια τους. Κόντρα σε όλους τους νόμους που θέλουν να βάλουν στο γύψο τον αγώνα  των εργαζομένων, να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης.
Πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε.
Η ΟΕΝΓΕ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Δε θα υποκλιθεί μπροστά στις δυσκολίες. Θα συγκρουστεί με όλες της τις δυνάμεις κόντρα σε όλους όσους υπονομεύουν τους αγώνες μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
-Η υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας της ΟΕΝΓΕ  με το Υπουργείο Υγείας.
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε αποφάσισε να επανέλθει και να καταθέσει εκ νέου αίτημα στην ηγεσία  του Υπ. Υγείας  για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, αίτημα που εκκρεμεί από διετίας και στο οποίο η πολιτική ηγεσία αρνείται να ανταποκριθεί.
-Για την απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο.
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε θεωρεί αδικαιολόγητη και απαράδεκτη την πολύμηνη καθυστέρηση της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ  για την προσφυγή που είχε υποβληθεί από την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε ενάντια στην προηγούμενη μνημονιακή περικοπή των αποδοχών μας η οποία είχε θεσμοθετηθεί το 2012. Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε έχει ήδη απευθύνει αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣτΕ, στο οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε αποφάσισε να επανέλθει. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, θα προκηρυχθεί στάση εργασίας με παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ απαιτώντας να μπει τέλος στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση και να εκδοθεί άμεσα η πολυαναμενόμενη απόφαση.
-Για την δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συναδέλφους επικουρικούς.
Όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους επικουρικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις,  πάρεδροι  να αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής που αφορούν δεδουλευμένα μετά τις 13/12/17, ημέρα κοινοποίησης του αποσπάσματος της σχετικής  πράξης του Κλιμακίου. Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είχε έγκαιρα, από τις 21/12/17,  προειδοποιήσει την ηγεσία του Υπ. Υγείας, η οποία είχε δεσμευτεί ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για  να μην μείνουν για μία ακόμη φορά απλήρωτοι οι συνάδελφοι. Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν και οι συνάδελφοι επικουρικοί έρχονται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με το πρόβλημα ενώ ταυτόχρονα παρατείνεται η αγωνία τους για το μέλλον των συμβάσεων τους.
Η Ε.Γ  της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε  αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση τις αμέσως επόμενες ημέρες με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

-Για το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τις κρίσεις των Γιατρών του ΕΣΥ.
Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταγγέλλει την ηγεσία του Υπ. Υγείας η οποία ουδέποτε κοινοποίησε στην Ο.Ε.Ν.Γ.Ε το Σχέδιο της Εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης για τις κρίσεις των Γιατρών του ΕΣΥ. 
Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε στις 05/12/17 και ολοκληρώθηκε στις 07/12/17.
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε απευθύνει αίτημα στο Υπ. Υγείας να αποστείλει στην Ο.Ε.Ν.Γ.Ε το Σχέδιο της Εφαρμοστικής Υπουργικής  Απόφασης, πριν την οριστική της διαμόρφωση, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της.
-Για το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση και τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Η  Ο.Ε.Ν.Γ.Ε έχει απευθύνει αίτημα για συνάντηση στην ηγεσία του Υπ. Υγείας προκειμένου να ενημερωθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση ούτε για το ακριβές περιεχόμενο του ούτε για την ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή. Θα σταλεί εκ νέου αίτημα στο Υπ. Υγείας για συνάντηση.
-Για το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας βάσει του οποίου καλούνται οι επιστημονικά υπεύθυνοι τμημάτων, τα επιστημονικά συμβούλια, οι διευθυντές τομέων και οι διευθυντές ιατρικών τμημάτων να απαντήσουν πόσοι και τι γιατροί χρειάζονται για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για το ωράριο.
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε θεωρεί ότι το ερώτημα του Υπ. Υγείας είναι προσχηματικό. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο νόμος  για το ωράριο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας τόσο των  γιατρών όσο  και των  ασθενών.
Είναι πρόκληση. Αφού επιδίωξαν να περάσουν σαν τους κλέφτες στη Βουλή τον νόμο έκτρωμα, τώρα θέλουν να μας κάνουν συνένοχους στο έγκλημα. Το ερώτημα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς δεν είναι πόσοι γιατροί  χρειάζονται για να εφαρμοστεί ο νόμος που ελαστικοποιεί το χρόνο εργασίας των γιατρών αλλά πόσοι γιατροί  για να μπει τέλος στην αθλιότητα των εξοντωτικών προγραμμάτων εφημεριών, για να έχουμε ανθρώπινα ωράρια ώστε να μπορούμε να παρέχουμε με ασφάλεια τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς.

-Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε υλοποιώντας προηγούμενη απόφαση της, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινού μετώπου υγειονομικών και ασθενών για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού στην Υγεία, αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα αγώνα στους ασθενείς αναδεικνύοντας ότι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς είναι κοινή, ότι μοναδική διέξοδος είναι ο κοινός αγώνας ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα μας. 
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε θεωρεί ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι επιβεβλημένες σε μία περίοδο που καλλιεργείται έντονα ο κοινωνικός αυτοματισμός, που επιχειρείται να συκοφαντηθούν συλλήβδην όλοι οι γιατροί, που τσουβαλιάζονται οι επίορκοι γιατροί που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με όλους όσους δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες  για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  στους ασθενείς και να υπερασπιστούν το δικαίωμα του λαού στην Υγεία, που πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας σε βάρος συναδέλφων.

- Ορίστηκε το επόμενο Γενικό Συμβούλιο για 1/2/2018.
Συζητήθηκαν επίσης η καταγγελία της Ένωσης Τρικάλων για το νέο κρούσμα αυταρχικής συμπεριφοράς του διοικητή του Νοσοκομείου αυτή τη φορά  σε βάρος συνδικαλιστή, μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης, καθώς επίσης και τα ζητήματα που έθεσε στην Ο.Ε.Ν.Γ.Ε η Ένωση της Λέσβου.

Θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: