Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να προσφύγει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών, δηλώνοντας αντίθετη στο νόμο για το voucher. Μετά από μία παράταση που δόθηκε από 1/10/2018 ο ασφαλισμένος θα προμηθεύεται βεβαίωση voucher (εγγύησης) για 100 ευρώ και θα "αγοράζει" έτσι από τον "πάροχο" γυαλιά οράσεως.
Παράγοντες του κλάδου μας μιλούν για θέατρο του παραλόγου με εφαρμογή νόμων που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο και μάλιστα σε ένα κλάδο που έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά δυσχερή μέτωπα.
Καταρχήν ο κλάδος μετρά 2.500 επιχειρήσεις, κατά 90% οικογενειακού χαρακτήρα, οι οποίες από το 2010 και μετά έχουν χάσει το 60% του τζίρου τους. Κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα, μας λένε πηγές, που πραγματοποιούσε 300.000 ευρώ τζίρο πριν το 2010, σήμερα κάνει το 1/3 των πωλήσεων που είχε εκείνη τη περίοδο. Ο βασικότερος λόγος της πτώσης είναι η οικονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με την παραοικονομία που έχει φουντώσει και εκτιμάται πάνω από 100 εκατ. ευρώ στα γυαλιά ηλίου έχουν οδηγήσει τα περισσότερα καταστήματα σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Αντί λοιπόν, υπογραμμίζουν πηγές, να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα λαμβάνονται μέτρα ανασταλτικά στην πορεία της. Συγκεκριμένα, το μέτρο των voucher προσδιορίζει τον προϋπολογισμό για τα γυαλιά οράσεως μεταξύ 45-50 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα η δαπάνη για τα συγκεκριμένα είδη είναι 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, υπάρχει το μέτρο του clawback που οι εταιρείες δηλώνουν αδύνατες να επωμιστούν..
Καμία διαβούλευση δεν έλαβε χώρα προ της συντάξεως των διατάξεων με τους αμέσως ενδιαφερομένους και θιγόμενους επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν επιχειρηματίες. Η συμφωνία, η οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στον αντισυμβαλλόμενο, αλλά τον καλεί ταυτόχρονα να ζημιωθεί. Δεν είναι δυνατόν σε περίοδο οικονομικής κρίσης να καλείται ο επαγγελματίας να αποτελέσει χρηματοδότη του Οργανισμού με αμφίβολη μάλιστα απόδοση των οφειλομένων, συνεχίζουν οι ίδιοι.
Ο οπτικός δεν παρέχει μόνο υπηρεσία υγείας με την στενή έννοια του όρου (Ν. 4447/2016, Ν. 4238/2018), ώστε να είναι πάροχος υγείας, αλλά διαθέτει προϊόν. Τα καταστήματα οπτικών, σύμφωνα και με το πλέγμα των διατάξεων νόμου που διέπουν την λειτουργία τους, είναι εμπορικά καταστήματα κι όχι αποκλειστικώς εγκαταστάσεις υπηρεσιών υγείας (όπως π.χ. τα φαρμακεία ή τα ιατρεία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου