Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Επίθεση του Βασίλη Παπανικόλα στη ΝΕΤ για το Νοσοκομείο της Ρόδου και στα προεδρεία Γιατρών και Εργαζομένων


ΘΕΜΑ : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Ρ. & Κ.Υ. ΤΗΣ 29/06/12 και την εκπομπή ΝΕΤ της 30-06-12 για το Νοσοκομείο της Ρόδου.
1. Την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 και ώρα 12η μεσημβρινή συνεδρίασε το Δ.Σ. των Νοσοκομείων Ρόδου – Κω και Καλύμνου με τηλεδιάσκεψη και στο οποίο άρχισε η συζήτηση για την προτεινόμενη από το Υπουργείο Υγείας τροποποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων, η οποία θα συνεχισθεί την προσεχή Τρίτη.
Στη συνεδρίαση, λόγω της σοβαρότητας του θέματος εκλήθησαν, εκτός των μελών του Δ.Σ. και οι Διευθυντές των τριών υπηρεσιών του Νοσοκομείου της Ρόδου (Ιατρική, Νοσηλευτική, Διοικητική), το Επιστημονικό Συμβούλιο, οι Τομεάρχες και οι Πρόεδροι των συνδικαλιστικών σωματείων των νοσοκομειακών γιατρών και του λοιπού προσωπικού.
Από την αρχή της συνεδρίασης κατέστησα γνωστή τη θέση μου, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ καμία μείωση στα τμήματα και το προσωπικό που προβλέπονται σήμερα, για τον απλούστατο λόγο ότι είμαστε νησιωτική νοσοκομειακή μονάδα, μοναδική στη Ρόδο και με ευθύνη κάλυψης όλης της Δωδεκανήσου, άρα δεν μπορεί εδώ να έχει εφαρμογή ο όποιος, πιθανόν σωστός σχεδιασμός γίνεται για την ηπειρωτική χώρα. Στην κατ’ αρχήν αυτή θέση συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι και οι συμμετέχοντες με τηλεδιάσκεψη και σε αυτή τη βάση, με πλήρη συμφωνία, διεξήχθη η συζήτηση.
Με έκπληξη μου λοιπόν, αρκετές ώρες μετά, είδα να εκδίδεται δελτίο τύπου από τον Σύλλογο των Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου, με «αγωνιστικές» και «αντιμνημονιακές» κορώνες, το οποίο … με καλούσε προσωπικά να μη δεχθώ τις προτεινόμενες μειώσεις στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, κάτι δηλαδή που παρουσία τους είχα πράξει αρκετές ώρες πρίν!!! Γιατί άραγε και ποια η σκοπιμότητα;
2. Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 το πρωί, κάλεσα στο γραφείο μου την κα Καλαμάτα και τον κ. Κινούς, Προέδρους των δύο συνδικαλιστικών φορέων του προσωπικού του Νοσοκομείου. Τους ενημέρωσα για τη συνάντηση που είχαμε οι Διοικητές με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο και την λοιπή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την προηγούμενη μέρα στην Αθήνα. Ζήτησα και από τους δύο εκπροσώπους του προσωπικού να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στη νέα κυβέρνηση για να ενημερωθεί και να δρομολογήσει τις λύσεις που χρειάζονται, αφού μάλιστα ο Υπουργός μας είχε πληροφορήσει ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου το Υπουργείο θα διαθέσει 1,5 δις ευρώ για την αποπληρωμή χρεών προς τις εταιρείες και 750 εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία, οπότε και θα λήξει η επιβληθείσα από τις εταιρείες έλλειψη υγειονομικών υλικών. Με λίγα λόγια, ζήτησα από το προσωπικό –διά των εκπροσώπων τους- , όπως δυσκολευτήκαμε αλλά τα βγάλαμε πέρα τους τελευταίους τρείς μήνες, να κάνουμε υπομονή και να συνεχίσουμε την υπερπροσπάθεια για μερικές ακόμα μέρες, αφού τα πράγματα φαίνεται ότι μπαίνουν σε πορεία αποκατάστασης. Αυτό βεβαίως που δεν τους ζήτησα ήταν να βγουν πάλι στα τηλεοπτικά παράθυρα και να διεκτραγωδούν μια κατάσταση, πανομοιότυπη μεν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας αλλά με τη Ρόδο να διεκδικεί τα πρωτεία αρνητικής διαφήμισης, λόγω της αδυναμίας κάποιων στελεχών της να αντισταθούν στη … μαγεία του φακού και του μικροφώνου!!! Συσχετίζοντας δε αυτά, με την παρότρυνση του δελτίου τύπου των συνδικαλιστών ιατρών, η οποία επί λέξει αναφέρει «Κλείνοντας, κάτι ακόμα για την τοπική κοινωνία: έχει καταλάβει ότι η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου σημαίνει ασφαλής υγειονομικός προορισμός για τον τουρίστα, από τον οποίο όλοι ζούμε τελικά;», τείνει να θυμίζει εκείνον που αφού πρώτα σκότωσε τον πατέρα του, παρακαλούσε μετά για την επιείκεια του Δικαστηρίου ..επειδή ήταν ορφανός!!! Όλα αυτά, γιατί άραγε και ποια η σκοπιμότητα;
3. Για το θέμα της έλλειψης υλικών λόγω του «εμπάργκο» των εταιρειών στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με το θέμα της γραφειοκρατικής δομής του δημόσιου λογιστικού και την εμμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου περισσότερο στο «γράμμα» παρά στο «πνεύμα» των διατάξεων, έχω κατά κόρον ενημερώσει την κοινή γνώμη αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, για το λόγο αυτό μάλλον ρητορικό και εκ περισσού είναι το ερώτημα που μου τίθεται στο εν λόγω δελτίο τύπου. Επανειλημμένα έχω πει ότι μολονότι έχω αυτή τη στιγμή αποθεματικό πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, δεν μπορώ να εξοφλήσω προμηθευτές και να προμηθεύσω με επάρκεια μηνών σε υλικά το Νοσοκομείο επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο επιστρέφει αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής. Αυτό γιατί παραλείπουν να το αναφέρουν όσοι παρελαύνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και αρκούνται απλά να λένε ότι αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε σύριγγες, γάζες κ.ο.κ.; Γιατί δεν λένε ότι ούτε πέντε λεπτά, ποτέ, το Νοσοκομείο δεν ξέμεινε από σύριγγες ή γάζες, αφού κάποιος ή κάποιοι από τη Διοίκηση, τη 2η Υ.Π.Ε. αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, «κόβουν» καθημερινά το κεφάλι τους για να τα εξασφαλίζουν; Γιατί τόση κατατρομοκράτηση του κόσμου, γιατί τόση δυσφήμιση της Ρόδου; Γιατί άραγε και ποια η σκοπιμότητα;
Για το θέμα του χειρουργείου, θέμα κατ’ εξοχήν επιστημονικό, το οποίο είναι προσωρινό και έχω ήδη ενημερώσει και επ’ αυτού την κοινή γνώμη,, οι ίδιοι οι ιατροί ρυθμίζουν τα της λειτουργίας του, με δική τους ευθύνη και δική τους απόφαση, την οποία εγώ απλά επικυρώνω, οπότε προς τι οι αναφορές και τα ερωτήματα; Το μόνο αξιοπερίεργο είναι, ότι μία μόλις ημέρα έλειψα (για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας) και την ίδια μέρα αρρώστησαν τρεις νοσηλεύτριες στο χειρουργείο και οι χειρουργικές αίθουσες από δύο έγιναν μία!!! Σύμπτωση; Θέλω να πιστεύω ναι, γιατί το αντίθετο μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν έστω και να το διανοηθούν!!!
4. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι όσοι αναλωνόμαστε καθημερινά στον χώρο του Νοσοκομείου, ξεκινούμε με τις καλύτερες των προθέσεων προκειμένου να εξασφαλίσουμε με κάθε δυνατή ασφάλεια και ευθύνη το δικαίωμα στην Υγεία και τη Ζωή των συνανθρώπων μας. Ο Σύλλογος των εργαζομένων αρκετές φορές έχει συνεισφέρει σε μικροδαπάνες από το φτωχό του ταμείο για να αγοραστούν κάποια υλικά και οφείλω να το αναγνωρίσω και δημόσια. Δεν είμαστε αντίπαλοι, αντίθετα δίνουμε μαζί καθημερινά τη μάχη. Κάποιοι όμως θα πρέπει να αναθεωρήσουν μεθόδους στις οποίες πιθανόν έχουν συνηθίσει. Οι συνδικαλιστές προωθούν διεκδικήσεις και αιτήματα των κλάδων τους, ούτε διοικούν, ούτε εκπροσωπούν το Νοσοκομείο.. Η Διοίκηση, έστω και αν είναι ..κομματική απερχόμενη, κομματική επερχόμενη, μνημονιακή η οτιδήποτε ακόμα μπορεί να της προσάψει ο συντάκτης του επίμαχου δελτίου τύπου των νοσοκομειακών ιατρών, είναι εκείνη που εκπροσωπεί τη συντεταγμένη Πολιτεία στο χώρο του Νοσοκομείου και η Διοίκηση είναι που έχει την ευθύνη και της λειτουργίας αλλά και της ενημέρωσης του κόσμου. Άμεσα λοιπόν οι ρόλοι θα πρέπει να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων των μερών.
5. Τέλος, θα ενημερώσω τον Υπουργό Υγείας για το απαράδεκτο από πλευράς δημοσιογραφικής δεοντολογίας γεγονός, η κρατική ΝΕΤ να «στήνει» ολόκληρη δραματοποιημένη εκπομπή για το Νοσοκομείο της Ρόδου, μόνο με συνδικαλιστές και χωρίς απάντηση από πλευράς Πολιτείας, είτε διά του Διοικητή του, είτε δια της Υγειονομικής Περιφέρειας, είτε δια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ
Διοικητής

Δεν υπάρχουν σχόλια: