Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Εισήγηση εκπροσώπου ιατρών στο Δ.Σ. με θέμα την τροποποίηση του Οργανισμού‏


Ρόδος, 4/7/2012
ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ
Εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Ρόδου, το Επιστημονικό Συμβούλιο και τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας

Με το υπ΄αριθ. ΔΑΑΔ 14035/11912 της 11/6/2012 κοινοποιείται η τροποποίηση του υφιστάμενου οργανισμού του Νοσοκομείου (ΦΕΚ 492 Β/23 Απριλίου 2010) με αποτέλεσμα την συρρίκνωση αφενός μεν των υφιστάμενων κλινών από 385 σε 360, και του ιατρικού προσωπικού (αμιγώς) κατά 22 ιατρούς παράλληλα με την προτεινόμενη κατάργηση κλινικών και τμημάτων.
Συγκεκριμένα:
1.      Επέρχεται μείωση των κλινών του παθολογικού Τομέα κατά 17 κλίνες.
2.      Μείωση του τομέα Ψυχικής Υγείας κατά 5 κλίνες
3.      Μείωση των κλινών των Διατομεακών Τμημάτων (ΜΕΘ – ΜΕΠΕ) κατά 3 κλίνες.
4.      Κατάργηση της Νεφρολογικής Κλινικής και της Νευρολογικής Κλινικής με την υποσημείωση ότι τα τμήματα Συνεχούς Περιτοναϊκής Κάθαρσης και Τεχνητού Νεφρού δεν είναι ανεξάρτητα αλλά λειτουργούν στα πλαίσια των αντιστοίχων ιατρικών μονάδων, τις οποίες όμως ο τροποποιημένος οργανισμός καταργεί (Νεφρολογική Κλινική).
5.      Ενώ ο προτεινόμενος οργανισμός περικόπτει κλίνες Τμήματα και Κλινικές, παραδόξως προτείνει την δημιουργία 2ης Ορθοπαιδικής Κλινικής.
6.      Αν υποτεθεί ότι στις προτεινόμενες κλίνες συμπεριλαμβάνονται και οι ανενεργείς κλίνες του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας, της Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, της Μεταναισθητικής Φροντίδας , των μη εισέτι λειτουργούντων Αιμοδυναμικού, Ογκολογικού κλπ, φαίνεται ότι ο πραγματικών αριθμός κλινικών, τμημάτων και κλινών είναι στην πραγματικότητα ακόμη μικρότερος όπως και ο εμφανιζόμενος αριθμός των υπηρετούντων ειδικευμένων γιατρών.
7.      Η κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και κλινικών θα έχει ως φυσικό επακόλουθο την επιστημονική υποβάθμισή τους, με την απώλεια της δυνατότητας παροχής χρόνου ειδικότητας και ταυτόχρονα μείωση των αριθμό των ειδικευομένων ιατρών που κρίνονται απαραίτητη για την πλήρη και επιστημονικά ορθή λειτουργία των κλινικών- τμημάτων και την λειτουργία του ΤΕΠ και των εφημεριών.
8.      Η ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των ιατρών που προβλέπονται για την στελέχωση των ΤΕΠ και των μονάδων, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ έργο αυτών των Τμημάτων.
9.      Η επιχειρούμενη μείωση κλινών και νοσηλευτικού προσωπικού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εξαγγελία και προγραμματισμένη λειτουργία τριών (3) νέων τμημάτων (Αιμοδυναμικό, Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικό) τα οποία αφενός θα αυξήσουν την προσέλευση ασθενών αφετέρου θα απαιτήσουν νέες δομές τόσο σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όσο και σε χώρους και εξοπλισμό.
10.   Η σχεδόν αποψίλωση των υπολοίπων νοσοκομείων – ΚΥ της Δωδεκανήσου, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση την προσέλευση των ασθενών από τις υπόλοιπες περιοχές της Δωδεκανήσου τόσο για προσφορά διαγνωστικής όσο και θεραπευτικής υπηρεσίας (χειρουργεία, νεφρική κάθαρση). Επιπλέον η προσέλευση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία παρουσιάζει αύξηση κατά 30% με αποτέλεσμα και την αύξηση επειγόντων περιστατικών και των εισαγωγών και των αναγκών κλινών και προσωπικού.
11.   Αντίθετα , αντί της συρρίκνωσης του Νοσοκομείου με το νέο Οργανισμό, θα έπρεπε να δοθούν οι δυνατότητες πλήρους ανάπτυξης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η λειτουργία της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας με σκοπό την αποσυμφόρηση των κλινικών, η Εντατική Νοσηλεία Νεογνών που για λόγους γραφειοκρατικούς παραμένει κλειστή και ανενεργή, να επαναλειτουργήσουν η Νεφρολογική και Νευρολογική Κλινική, να ενισχυθούν σε προσωπικό το Χειρουργείο και το ΤΕΠ. Η συνηγορία στην αναστολή της λειτουργίας των παραπάνω αναφερομένων τμημάτων, μείζονος σημασίας για την ασφάλεια και εξασφάλιση των ασθενών, θα αποτελούσε έγκλημα και συνειδητή αδιαφορία για την υγεία των κατοίκων της Ρόδου και των Δωδεκανήσων.

Συμπερασματικά ο προτεινόμενος τροποποιημένος οργανισμός προφανώς δεν συμβάλλει στη διατήρηση και της νοσηλευτικής και της επιστημονικής επάρκειας του Γ.Ν. Νοσοκομείου Ρόδου, προκαλεί προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας αντί να επιλύει προβλήματα και στο παρόν κι στο μέλλον.
Η ήδη προβληματική λειτουργία, η διαπιστωμένη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η διαφαινόμενη άμεση προοπτική ανάγκη λειτουργίας νέων τμημάτων με μεγάλο αριθμό προσέλευσης ασθενών που προσέφευγαν σε νοσοκομεία των Αθηνών ή αλλού, η κατάργηση Κλινικών και Τμημάτων απαιτούν επιτακτικά την διατήρηση του υπάρχοντος και ισχύοντος μέχρι σήμερα Οργανισμού και στη θέση αυτή πιστεύω και είμαι βέβαιος ότι συμφωνούν το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών και ΚΥ.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε τη διατήρηση του υπάρχοντος Οργανισμού όπως αυτός περιγράφεται στο ΦΕΚ 492 Β(23 Απριλίου 2010), και οποιαδήποτε προσπάθεια προσαρμογής του σε επιταγές και εντολές που δεν τεκμηριώνεται  από την επισταμένη μελέτη και του προβλήματος και μακριά από την πραγματικότητα που υπάρχει στον Τομέα Υγείας της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, πραγματικά νησιώτικης και προβληματικής περιοχής θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του Γ.Ν. Ρόδου.


Με εκτίμηση
Δρ. Γιώργος Τριάντος
Χειρουργός – Διευθυντής ΕΣΥ
Εκλεγμένος εκπρόσωπος των ιατρών του Γ.Ν. Ρόδου στο Δ.Σ.


Η Ε.Ι.Ν.Ροδου και ΚΥ συμφωνεί απόλυτα με την εισήγηση του εκπροσώπου των ιατρών στο ΔΣ και θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση .
Με άλλα λόγια, θα ειμαστε απέναντι σε όποιον  θέτει σαν βασικό στόχο  την επιταγή της τρόϊκας , έχοντας ως  «βασική μέριμνα  τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας» δικαιώνοντας πλήρως και «εξαγνίζοντας» τα «έργα και ημέρες» των  προκατόχων τους. Απέναντι σε όποιον  αναφέρει πως «για να βελτιωθεί ο ισολογισμός και να ικανοποιηθούν οι όροι του μνημονίου, χρειάζεται να γίνει μια στοχευμένη αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Απέναντι   σε όποιον έχει ως μοναδικό κριτήριο της πολιτικής του την προσαρμογή των οικονομικών δεικτών στον Προκρούστη του μνημονίου , χωρίς να γίνεται λόγος 
 για ποιότητα υπηρεσιών ή για αποτελεσματική ικανοποίηση υγειονομικών αναγκών …

Δεν υπάρχουν σχόλια: