Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ από της συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο(ΟΕΝΓΕ)



Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 17 Ιουλίου 2012


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο. Η στάση του υπουργού υπήρξε εξαρχής εχθρική, χωρίς διάθεση διαλόγου και δέσμευσης για επίλυση των ζητημάτων που έθεσε η ΟΕΝΓΕ και τα οποία καταγράφονται αναλυτικά στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2012 (κλικ εδώ).
Συνοπτικά τα ζητήματα που τέθηκαν και αναλύθηκαν από τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ είναι εκείνα του ιατρικού μισθολογίου, το εφημεριακό, οι προσλήψεις γιατρών, η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, οι νέοι πραξικοπηματικοί οργανισμοί, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η πολιτική φαρμάκου και η κοστολόγηση των γενοσήμων. Τέθηκαν επίσης ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, η κατάργηση του χρονοεπιδόματος σε νεοπροσλαμβανόμενους ή μετακινούμενους σε άλλη θέση, το ζήτημα του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος στο «Αγ. Σοφία», τα ζητήματα του ιού του Δυτικού Νείλου και εν γένει της δημόσιας υγείας.

Η απάντηση του υπουργού σε όλα τα παραπάνω διήρκεσε μόλις 4 λεπτά και ήταν η εξής:
-Ο υπουργός που ξέρατε και έδινε υποσχέσεις τελείωσε
- Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να δώσω καμιά υπόσχεση ούτε δεσμεύομαι σε τίποτα
-Θα λέω την αλήθεια και πάντοτε την αλήθεια
-Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.

Στην επιμονή μας ο υπουργός να γίνει συγκεκριμένος και να τοποθετηθεί στα ζητήματα (τα οποία μάλιστα του είχαν τεθεί ξανά πριν 15 μέρες στη συνάντηση που είχε με τον ΠΙΣ) ο υπουργός αρνήθηκε έντονα και δήλωσε πως εν καιρώ θα ενημερωθούμε για τις ενέργειες και τις προθέσεις του, δηλώνοντας ταυτόχρονα ενοχλημένος για το περιεχόμενο της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.
Αμέσως ο υπουργός αποχώρησε από τη συνάντηση, η οποία σημειωτέον πραγματοποιήθηκε σε χώρο που θύμιζε περισσότερο αποθήκη και δεν διέθετε καν κλιματισμό!

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση που επακολούθησε (ως ευνόητο σε άλλον χώρο) κατέληξε πως επρόκειτο για πρωτοφανή συμπεριφορά υπουργού, από την οποία δεν προκύπτει καμία ελπίδα επίλυσης των προβλημάτων.
Καλούμε λοιπόν τις Ενώσεις Γιατρών να κινητοποιηθούν άμεσα σε συντονισμό με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδείξουν τα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν τις δεδουλευμένες εφημερίες, τη στελέχωση σε ιατρικό δυναμικό, την απόσυρση των πραξικοπηματικών οργανικών, την άρση των προστίμων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διαδικασίες καρατόμησης του ιατρικού μισθολογίου η ΟΕΝΓΕ θα συνεδριάσει αμέσως και θα εξαγγείλει πανελλαδικές κινητοποιήσεις, για τις οποίες προειδοποιήσαμε τον υπουργό πως δεν θα έχουν προηγούμενο.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                                    ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΝ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: