Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Λυκουρέντζος : "καμία απόκλιση από το μνημόνιο"! Όταν η τρόικα γίνεται...υπουργός Υγείας!


Καμία απόκλιση δεν θα υπάρξει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις του Υπουργείου Υγείας, ξεκαθάρισε σε συνέδριο ο Α. Λυκουρέντζος, προαναγγέλλοντας αναδιοργάνωση ακόμη και του Υπουργείου, συγχωνεύσεις και ενσωματώσεις φορέων υγείας.


Το …«μνημονιακό πρόσωπο» του έδειξε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma and Health business , ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές μας και κάνοντας λόγο για τη δυσμενέστερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας του Υπουργείου και του ΕΣΥ.
Σχεδόν από τις πρώτες γραμμές της ομιλίας του ο κ. Λυκουρέντζος ξεκαθάρισε πως, απόκλιση από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο ενώπιον των δανειστών μας δεν μπορεί να υπάρξει. «Οφείλουμε αφενός να είμαστε συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις της πατρίδας μας και αφετέρου να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα» δεκαετιών και να επιτύχουμε την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας του σήμερα και τη θεμελίωση του ΕΣΥ του αύριο», είπε ο Υπουργός.
Βασικός στόχος, κατά τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, είναι η μετατροπή ενός προβληματικού συστήματος σε αποτελεσματικό και προανήγγειλε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου, με τη δημιουργία νέου Οργανισμού και παρεμβάσεων, δηλαδή κυρίως συγχωνεύσεις, σε μονάδες υγείας και εποπτευόμενους φορείς, ενώ εξετάζεται ακόμη και η συγχώνευση υπηρεσιών του Υπουργείου.
Φυσικό το «άγιο δισκοπότηρο» του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει για το Υπουργείο, με τον κ. Λυκουρέντζο να συνδέει τον εξορθολογισμό της με την επιβίωση του ΕΣΥ. Στόχος είναι η μείωση της κατά ένα δις ευρώ με τελικό στόχο για το 2012 τα 2,88 δις ευρώ.
Φυσικά, ούτε βήμα πίσω από την επέκταση της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, με την οποία διαφωνούν γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες και την οποία ο Υπουργός χαρακτήρισε «τη μόνη ασφαλή επιλογή για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης» .
Άλλωστε, ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε πως για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, εκτός το παραπάνω, έχουν νομοθετηθεί ήδη τα απαραίτητα εργαλεία, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και η επιστροφή πόρων στο ελληνικό δημόσιο, όταν η φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα 240 εκ. ευρώ μηνιαίως, μέσω των μηχανισμών των Rebates και του Clow back.
Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα οργάνωσης, λειτουργίας και χρηματοδότησης του, ενώ στα νοσοκομεία θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης της παραγωγικότητας, της ποιότητας και του όγκου των εξυπηρετούμενων περιστατικών. Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε πως στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του ΕΣΥ σημαντική πηγή μπορεί να αποτελέσει ο «Τουρισμός Υγείας», ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου. «Το κράτος δεν έχει αρκετούς πόρους αλλά έχει χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: