Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Υγείας (video)


 
Το απόγευμα της Κυριακής ολοκλήρωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις ο νέος υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στους στόχους του Υπουργείου Υγείας με ορίζοντα τετραετίας όπως τόνισε. Επίσης εξήρε το νομοθετικό έργο του προκατόχου του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί όπως είπε χαρακτηριστικά...

Βασικό μέρος της πολιτικής του θα αποτελέσει η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης περιορίζοντας τις σπατάλες και ενισχύοντας τους θεσμούς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, της διεύρυνσης της αγοράς γενοσήμων και της συνταγογράφησης μέσω δραστικής ουσίας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε:





Παραλάβαμε το υπουργείο Υγείας στη δυσμενέστερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας του όπως και το εθνικό σύστημα υγείας. Αλλά αυτή η δυσμενεστερη καμπή αφορά και τον τόπο. Και γι''''αυτό γνωρίζουμε ότι η βαθιά και έντονη οικονομική κρίση, το τεράστιο χρέος δυσχαιρένουν τις συνθήκες που καλούμαστε να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον. Περιορίζουν τις δυνατότητές μας και καθιστούν καθοριστικής σημασίας τις επιλογές μας για το μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Ένα σύστημα προβληματικό μετατρέπεται σε ορθολογικό σύστημα στην οργάνωση, στη λειτουργία, στη χρηματοδότησή του. Θα αξιοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και θέλω να επισημάνω την συμβολή του πρώην υπουργού κ. Λοβέρδου. Θα ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις διαφόρων φορέων του υπουργείων.


Είναι κρίσιμη η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, πρέπει να μείνουμε στα 2,88 δις. το χρόνο. Σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα. Έχουμε εργαλεία πολιτικής που θα βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι: Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη διεύρυνση της αγοράς των γενοσήμων, τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην τεχνολογία και προβλήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίησή της, ξέρουμε όμως ότι συναντούμε και αντιδράσεις. Θα επιμείνουμε όμως, γιατί αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή για να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. 

Τις επόμενες των ημερών θα συζητήσω με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς υγείας. Θα μιλήσουμε ειλικρινά και έντιμα και περιμένουμε τη θετική τους ανταπόκριση. Ο περιορισμός των δαπανών μπορεί να οδηγήσει στη βιωσιμότητα του συστήματος, αντιθέτως η αυθαίρετη επιβολή επιδιώξεων και συμφερόντων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος, που δε τη θέλει κανείς. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ. Ο ρόλος του ειναι επιτελικός, ρυθμιστικος, διαπραγματευτικός και ελεγκτικός. Αποτελεί το βραχίονα της ασκούμενης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και οι φιλοδοξίες μας για αυτό τον οργανισμό είναι αυξημένες. Επίσης είναι αναγκαία η λειτουργική διασύνδεση με όλους τους φορείς του συστήματος υγείας και αυτό ισχύει για τον ΕΟΦ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ΚΕΣΥ, ΟΚΑΝΑ, ΣΕΥΥΠ, Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Μετά αναφέρθηκε ο υπουργός και στην αναγκαιότητα μείωσης της νοσοκομειακής δαπάνης.

Αναφέρθηκε επίσης στην υποχρέωση της πολιτείας να εξοφλήσει προϋπάρχουσες οικονομικές υποχρεώσεις προς τους γιατρούς, τους προμηθευτές και σε όλους όσους υποστηρίζουν το εθνικό σύστημα υγείας. «Είμαστε έτοιμοι με σταθερά και σίγουρα βήματα - πάντα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που περιμένει η ελληνική πολιτεία - να προχωρήσουμε  στην εξόφλησή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Θα αξιοποίησουμε τον τουρισμό υγείας - συνέχισε - είναι μια αναπτυξιακή πολιτική, θεωρούμε ότι θα φέρει αποτελέσματα. Επίσης είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε την τεράστια ακίνητη περιουσία του υπουργείου υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: