Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η τρόικα βγάζει δόντια! Όλα τα σκληρά μέτρα που θα ζητήσει από Λυκουρέντζο σήμερα


Το απόγευμα σήμερα ο κ.Μόρς και η παρέα του θα περάσουν την πύλη του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους. Τα μέτρα που θα ζητήσουν, και θα εξαντλήσουν πλήρως τον τομέα της Υγείας, δεν έχουν προηγούμενο. Φάρμακα, νοσοκομεία, υλικά και φυσικά οι ίδιοι οι ασθενείς, μπαίνουν στο στόχαστρο της τρόικας που θα συναντήσει τον μάλλον ανήσυχο και άπειρο υπουργό επί της Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Τι θα ζητήσουν οι τροικανοί και τι θα υποστηρίξει η ελληνική πλευρά;
 

Το πιο σκληρό της πρόσωπο αναμένεται να δείξει σήμερα η τρόικα που συναντάται με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, όσο και να έχει μελετήσει τις τελευταίες ημέρες, δύσκολα θα τα βγάλει πέρα με τον Τόμας Μορς και τους υπόλοιπους δανειστές μας. Και αυτό επειδή έρχονται αποφασισμένοι να κόψουν στην υγεία από παντού. 
 
Νέο κούρεμα φαρμάκων!
 
Ξεχάστε ότι ξέρατε για τη φαρμακευτική δαπάνη. Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο από τα 2,88 δις ευρώ που είχε ορισθεί ως ανώτατο όριο καθώς θα αφαιρεθεί ΦΠΑ, νοσοκομειακά φάρμακα αλλά και οι επιστροφές που θα πρέπει να δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Πόσο είναι η έκπτωση των εταιρειών (claw back και rebate) που προκαλεί και έντονες διαμάχες; 
 
Ιδού το ερώτημα καθώς μέχρι στιγμής οι τρεις πλευρές (τρόικα, υπουργείο, εταιρείες) δε συμφωνούν στα νούμερα. Φυσικά η τρόικα ζητά κοντά στα 200 εκατ, οι εταιρείες δεν υπολογίζουν πάνω από 22 εκατ. και το υπουργείο Υγείας είναι κάπου στη μέση. 
 
Αυτό είναι και το βασικό ζήτημα με το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει η σκληρή συζήτηση με τους δανειστές μας. 
Εκτός αυτού στο τραπέζι θα πέσει και πάλι το θέμα τηςδραστικής ουσίας. Οι τροϊκανοί επιμένουν ότι πρέπει η συνταγογράφηση να γίνεται μόνο με τη δραστική και όχι την εμπορική ονομασία των φαρμάκων, ώστε να περιορισθούν οι δαπάνες. 
Θέμα που βρίσκει αντίθετους τους Έλληνες διαπραγματευτές του υπουργείου Υγείας καθώς θα επέλθει νέα αναστάτωση στην αγορά. 
 
Νέο ψαλίδι στα νοσοκομεία εξαιτίας των… greek statistics!
 
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ζητήσουν όμως και νέο κούρεμα των νοσοκομειακών δαπανών.  Και  αυτό κυρίως επειδή θεωρούν ότι τα δεδομένα που έχουν δοθεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γι αυτό και λίγα 24ωρα πριν, μελέτησαν εκτενώς τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπου βέβαια διαπίστωσαν ότι τα …νούμερα δε βγαίνουν. 
Τι θα κοπεί στα νοσοκομεία; Υλικά, εφημερίες και φυσικά οι μισθοί των γιατρών που θα μειωθούν κατά 10%. 
 
Νέο «χαράτσι» και στους ασθενείς!
 
Νέες επιβαρύνσεις για να μειωθούν οι δαπάνες αναμένεται όμως να δεχθούν και οι Έλληνες ασθενείς, καθώς οι τροικανοί επιμένουν πως θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα φαρμάκων και περίθαλψης. Το επιχείρημά τους είναι ότι σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν πληρώνουν τόσα λίγα.  Τώρα αν η τσέπη του Έλληνα με ήδη τόσα χαράτσια αντέχει νέα επιβάρυνση, προφανώς και τον κ.Μορς δεν τον απασχολεί. 
 
Και βεβαίως, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται  είναι και η επιβολή ανώτατου ορίου στα νοσήλια, το οποίο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 1500 ευρώ ετησίως ανά ασφαλισμένο.
 Η πρόταση, η οποία έχει τεθεί υπό συζήτηση και στο παρελθόν, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς ενδεχόμενη υιοθέτηση της θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις.
 
Και το ζήτημα όμως είναι: μπροστά στις νέες πιεστικές απαιτήσεις των δανειστών μας, ποιος μπορεί να φέρει ισχυρά επιχειρήματα από την ελληνική πλευρά, όταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ελάχιστα γνωρίζει για τον τομέα των φαρμάκων και του ΕΣΥ;
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: