Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ενοικιάζεται …όπως είναι επιπλωμένο! Σε ξένους και ιδιώτες το ΕΣΥ


Το μέλλον που θα έχει το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια, σκιαγραφήθηκε ξεκάθαρα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μιλώντας το Σαββατοκύριακο στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων δήλωσε ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος ώστε μονάδες νοσοκομείων ενοικιαστούν ιατρικό τουρισμό από ξένους ιδιώτες. Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης
 
Χρόνια τώρα ο γνώστης του συστήματος Υγείας Γιάννης Στουρνάρας, είχε στο μυαλό του πως μονάδες υγείας του ΕΣΥ, ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία θα έπρεπε να νοικιάζονται σε ξένους ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται στη χώρα μας επεμβάσεις αλλά και προγράμματα αποκατάστασης ξένων ασθενών. 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό: ότι κυρίως περιφερειακά νοσοκομεία τα οποία σήμερα δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα, θα μπορούν να ενοικιάζονται σε ξένους ώστε να έρχονται στη χώρα μας για «πακέτα» επεμβάσεων ξένοι ασθενείς. 
Ο ιατρικός τουρισμός κατά τον υπουργό Οικονομικών θα αυξήσει την κινητικότητα στα ελληνικά νοσοκομεία πολλά από τα οποία σήμερα δεν παρουσιάζουν την αποδοτικότητα για την οποία είχαν σχεδιασθεί.  
 
Μάλιστα ο κ.Στουρνάρας ευελπιστεί ότι η παροχή “πακέτων” για επεμβάσεις και τσεκ-απ σε ασθενείς κυρίως από τα Βαλκάνια και την Κύπρο θα αποφέρει στο ΕΣΥ μεγάλα κέρδη.
Στο πλαίσιο αυτό θα δίνονται και κίνητρα ώστε να δημιουργούνται μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας από ιδιώτες, σε συνεργασία με το δημόσιο τομέα, με τα γνωστά ΣΔΙΤ (Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).
 
Στο πλαίσιο αυτό πάντως αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που δεν υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και εξαιτίας των αντιδράσεων από τοπικές κοινωνίες. Το μόνο που υλοποιήθηκε ήταν η συνδιοίκηση ορισμένων νοσηλευτικών μονάδων.
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: