Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ομιλία Yπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, στο Pharma and Health Conference 2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Αθήνα, 17 Ιουλίου 2012

Δελτίο Τύπου
Θέμα: Ομιλία Yπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, στο Pharma and Health Conference 2012.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, πραγματοποίησε σήμερα την εναρκτήρια ομιλία στο Pharma and Health Conference 2012.
Κατά τη διάρκειά της ο κ. Υπουργός τόνισε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι «Οφείλουμε να μετατρέψουμε ένα σύστημα προβληματικό σε αποτελεσματικό στην οργάνωση, στη λειτουργία και την χρηματοδότηση του.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου. Η δημιουργία νέου Οργανισμού του Υπουργείου, όπου μάλιστα απευθύνω πρόσκληση σε όσους μπορούν να προσφέρουν, να καταθέσουν τις ιδέες τους.
Παράλληλα, εξετάζουμε τη συγχώνευση υπηρεσιών του Υπουργείου με στόχο την σύμπτυξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων. Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα υπάρξουν φυσικά και στους εποπτευόμενους φορείς».
Αναφορικά με τις φαρμακευτικές δαπάνες ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι «Στόχος μας είναι οι υψηλής ποιότητος υπηρεσίες υγείας, οπότε χρειαζόμαστε έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό διοικητικό μηχανισμό. Κρίσιμης σημασίας δέσμευσή μας είναι και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά ένα δις ευρώ με τελικό στόχο για το 2012 τα 2,88 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη από 2,87 δις το 2005 εκτινάσσεται αλματωδώς στα 5,6 δις το 2009 και τώρα επιδιώκουμε την επιστροφή στο επίπεδο του 2005.
Γιατί αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δε συνεπάγεται καλύτερη περίθαλψη και καλό είναι να κατανοήσουν όλοι αυτή τη διαφορά. Ελεγχόμενη, όμως, και ορθολογική φαρμακευτική δαπάνη συνεπάγεται επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν, ήδη, πάντως νομοθετηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία εργαλεία πολιτικής όπως ηηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως και σε όλη την Επικράτεια εντός των επομένων μηνών. Η επιστροφή πόρων στο ελληνικό δημόσιο, όταν η φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα 240 εκ. ευρώ μηνιαίως, μέσω των μηχανισμών των Rebates και του Clow back. Επιπροσθέτως, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την επωνυμία των σκευασμάτων».
Στη συνέχεια επισήμανε πως «Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια αποφασιστικότητα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα οργάνωσης, λειτουργίας και χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και σύγχρονο φορέα αγοράς υπηρεσιών υγείας.
Ο ρόλος του είναι πολυσύνθετος. Πρέπει να είναι επιτελικός, ρυθμιστικός, διαπραγματευτικός και ελεγκτικός», προσθέτοντας ότι «Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα είναι o περιορισμός των δαπανών και ο περιορισμός της σπατάλης του δημοσίου χρήματος ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, με συγκροτημένο σχέδιο και αξιολόγηση όλων.
Η αξιολόγηση δεν θα είναι μονοσήμαντη, δηλαδή δεν θα εξεταστεί μόνο αν μειώθηκαν οι δαπάνες των νοσοκομείων πχ για φάρμακα και υλικά ως απόλυτα μεγέθη. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν άλλωστε δίκαιο και αποδοτικό. Και αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι το αποτέλεσμα.
Αντιθέτως θα εξεταστεί σφαιρικά η παραγωγικότητα, η ποιότητα και η ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν με τους συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους. Θα γίνει, δηλαδή, διαφανής και προπαντός δίκαιη αξιολόγηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: