Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Όλοι εναντίον Λυκουρέντζου! Ξεκινά πόλεμος μετά τα νέα μέτρα


Γιατροί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και άλλοι κλάδοι του χώρου της υγείας ετοιμάζουν για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ένα θερμό φθινόπωρο μετά τα μέτρα που προωθεί σε συνεργασία με την τρόικα και προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και πολλά λουκέτα σε κλινικές νοσοκομεία. 
 
Οι περισσότεροι άλλωστε είχαν προετοιμάσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. 
Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι δε θα δεχθούν περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με κούρεμα εφημεριών, λειτουργικών δαπανών στο ΕΣΥ αλλά και μειώσεις μισθών. Ήδη ο κλάδος προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις …έκπληξη που θα περιλαμβάνουν και νέες μορφές αγώνα, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης. 
 
Από την άλλη οι ιδιώτες γιατροί που θα δούνε τις δαπάνες για την υγεία να μειώνονται, θα διεκδικήσουν μια ώρα αρχύτερα τα χρήματα που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ καθώς πλέον κινδυνεύουν ακόμη και να τα χάσουν. Εξάλλου το σωματείο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει ότι από τις 10 Αυγούστου θα διακόψουν κάθε συνεργασία με το φορέα εάν δεν έχουν πληρωθεί μέχρι τότε. 
 
Στο μεταξύ οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα νέα μέτρα θα κληθούν να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, την ώρα μάλιστα που παραμένουν απλήρωτες για φάρμακα που έχουν δώσει στο ΕΣΥ ακόμη και από το 2007. Ταυτόχρονα η πρωτοβουλία τρόικας και υπουργείου υγείας να προωθήσουν τη δραστική ουσία σε όλα τα φάρμακα, δεν τους κάνει και χαρούμενους. 
 
Γι αυτό και στο πλαίσιο της διεκδίκησης και των οφειλομένων αναμένεται να προχωρήσουν από τα τέλη Αυγούστου σε διακοπή χορήγησης των ακριβών φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 
Την αρχή θα κάνει η εταιρεία Novartis Hellas ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες. 
 
Μέσα στη θύελλα αυτή των αντιδράσεων ο υπουργός Υγείας, άμαθος αλλά και άπειρος στην υγεία θα κληθεί να δώσει λύσεις. Αν θα τα καταφέρει, παραμένει μάλλον άγνωστο αλλά και αμφίβολο…
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: