Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Γενόσημα για όλους χωρίς συμμετοχή και γρήγορα! Τι προβλέπουν τα μέτρα της τρόικας για τα φάρμακα


Αλλάζει άρδην το σκηνικό στη φαρμακευτική πολιτική με εντολή τρόικας! Τι προβλέπουν οι …οδηγίες των τροϊκανών για τα φάρμακα μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας;
 

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το πολύ σε έναν- δύο μήνες, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε όλα τα φάρμακα να συνταγογραφούνται με βάσει τη δραστική ουσία. Μάλιστα σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες Δευτέρα με όλους τους παράγοντες της υγείας (ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, υπηρεσιακούς κ.α.) αποφασίστηκε ότι τις επόμενες ημέρες η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα πρέπει να ενσωματώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις δραστικές ουσίες που αντιστοιχούν και στα αντίστοιχα σκευάσματα. 
 
Δυνατότητα υπάρχει δεδομένου ότι πλέον η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δείχνει να έχει ξεπεράσει τα τεχνικά της προβλήματα, ενώ και οι καταστάσεις με τα φάρμακα είναι έτοιμες από τους προηγούμενους μήνες όταν προετοιμαζόταν η …υπόθεση «γενόσημα φάρμακα». 
Τον επόμενο μήνα όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα ενώ θα υιοθετηθούν άμεσα και μέτρα για την προώθηση των γενόσημων. 
 
Συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν οι προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι και τους προηγούμενους μήνες και προβλέπουν τη χορήγηση γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων για όλους, με το κίνητρο ότι οι ασθενείς δε θα πληρώνουν συμμετοχή. 
 
Στόχος να επιλεγούν τα φθηνότερα φάρμακα στα οποία οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν το 25% που συνήθως δίνουν για να προμηθευτούν τα σκευάσματά τους. Εάν επιθυμούν να πάρουν άλλο φάρμακο θα πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά. 
Το φθηνότερο φάρμακο θα επιλέγεται από τον φαρμακοποιό αλλά τα όμοια γενόσημα κινούνται περίπου στις ίδιες τιμές γεγονός που σημαίνει ότι το παιχνίδι φεύγει πια από τους γιατρούς και περνά στα χέρια των φαρμακοποιών. 
 
Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι έτσι θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Αγνοούν ωστόσο τι θα γίνει με τις ελληνικές εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους εάν έρθουν στη χώρα μας μεγάλες ξένες εταιρείες που παράγουν πάμφθηνα γενόσημα αμφιβόλου βέβαια ποιότητας. 
 
Να σημειωθεί ότι έπειτα από πιέσεις και πάλι της τρόικα επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου είχε υιοθετηθεί η συνταγογράφηση με βάσει τη δραστική ουσία για 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων οι οποίες ωστόσο δεν έσωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη από την ανιούσα, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει αύξηση αντί για μείωση. 
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: