Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Νέα μέτρα για τα φάρμακα προ των πυλών! Τι θα αλλάξει άμεσα η κυβέρνηση


Η συνεχώς αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη, οι πιέσεις της τρόικα για άμεσες αλλαγές στην υπάρχουσα πολιτική αλλά και το μνημόνιο που προβλέπει δραστική ουσία και πολλά γενόσημα, οδηγούν τελικά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξετάζει να λάβει νέα μέτρα. Τι θα συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη.
 

Στο τραπέζι πέφτουν σήμερα όλες οι προτάσεις για αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική προκειμένου να ελεγχθούν οι δαπάνες που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξητικές τάσεις. Αυτό που εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας και δεν κοινοποιείται προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις αφορά στη δραστική ουσία. 
 
Η τρόικα καιρό τώρα πιέζει να γίνεται συνταγογράφηση με βάσει τη δραστική ουσία, αν όχι για όλα τα φάρμακα τουλάχιστον να αυξηθούν οι σημερινές 10 βασικές κατηγορίες όπου το μέτρο εφαρμόζεται ήδη.  
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε βλέπει με καλό μάτι το μέτρο καθότι θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων γεγονός που θα έβλαπτε τελικά τους ασθενείς. Από την άλλη αντίθετοι στο μέτρο είναι τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες, παράγοντες που υπολογίζονται από την οδό Αριστοτέλους.
 
Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να επισφραγισθούν τις επόμενες ημέρες εφόσον εξετασθούν και όλοι οι παράγοντες όπως αν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντέχει αυτή τη στιγμή μια τέτοια αλλαγή. Άλλωστε είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για το διαγωνισμό μέσω του οποίου θα αγορασθεί μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα από όπου θα γίνεται ο χειρισμός των φαρμάκων για όλο το σύστημα Υγείας.
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: