Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Το "φαγοπότι" στο ΚΕΕΛΠΝΟ




Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Το «χρονικό» ενός κεκαλυμμένου σκανδάλου περιέχεται στο φάκελο-φωτιά του Σ.Δ.Ο.Ε. που αφορά τις οικονομικές ατασθαλίες και τις εικονικές συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν τα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Στη δυσώδη υπόθεση εμπλέκονται επιχειρηματίες, κληρικοί, στελέχη της κρατικής μηχανής καθώς και εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να «έχουν βάλει το χέρι τους» προκειμένου η έρευνα της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να μπει στις καλένδες…
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικονομικό σκάνδαλο κατέχουν εταιρίες, οι οποίες φέρονται να συνδιαλέγονταν με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω εικονικών φορολογικών στοιχείων, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο.
«Δωρεές», υπερκοστολογήσεις και «υπόγειες» διαδρομές εξοπλισμών αποτελούν μερικούς μόνο από τους τρόπους με τους οποίους αντάλλαζαν χέρια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.  
Δωρεά μαμούθ    
Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ορισμένα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο Φορέας, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει τον Ιανουάριο του 2010, πλήρωσε –και μάλιστα προκαταβολικά- 750.000 ευρώ σε γνωστή εκδοτική εταιρία.
Άκρως ύποπτο χαρακτηρίζεται, από τους ελεγκτές, το γεγονός ότι, τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και η αποδέκτρια των χρημάτων, εμφανίζουν στα βιβλία τους τις εν λόγω συναλλαγές ως «δωρεά» και όχι ως παροχή υπηρεσιών όπως θα όφειλαν.  Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εκδήλωση είχε γίνει και το 2009 με κόστος 250.000 ευρώ.
Υπερτιμολόγηση της τάξεως του 250%
Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν σχετικά και με τη «διαδρομή» που ακολούθησε η χώρα μας προκειμένου να παραλάβει τους περίφημους εξοπλισμούς σάρωσης την περίοδο που εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού Η1Ν1.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και πάλι ήταν εκείνη της απευθείας ανάθεσης (λόγω του κατεπειγόντως).  
Ωστόσο, οι ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε. διαπίστωσαν ότι πριν από την τοποθέτηση των καμερών, ο εν λόγω εξοπλισμός έκανε τρείς «στάσεις». Πρώτα περιήλθε στα χέρια του εισαγωγέα. Εν συνεχεία πουλήθηκε σε ελληνική εταιρία με κέρδος περίπου 20%. Στη συνέχεια πουλήθηκε εκ νέου σε άλλη εταιρία με κέρδος 15%, για να καταλήξει τελικά στην τεχνική εταιρία που έκανε την εγκατάσταση με κέρδος 60-80%, η οποία μάλιστα στην τιμολόγηση για το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόσθεσε επί πλέον 30%.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά η αλλεπάλληλη παρεμβολή εταιρών; Σύμφωνα με τους ελεγκτές, μια υπερτιμολόγηση του εξοπλισμού περίπου κατά 250%!
Κτήριο από χρυσάφι
Στο στόχαστρο των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ όμως βρίσκεται και το κτίριο εντός του οποίου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο φέρεται να έχει αγοραστεί σε τριπλάσια τιμή από την αντικειμενική του αξία.
«Πηγές» από την οικονομική υπηρεσία αναφέρουν ότι ενώ η αντικειμενική αξία του κτηρίου ήταν περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, στο συμβόλαιο αναγράφεται ότι αγοράστηκε έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ καταβλήθηκε και το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπεράτωσή του. Δηλαδή, δαπανήθηκαν γύρω στα οχτώ εκατομμύρια παραπάνω από τα χρήματα που, βάση της αντικειμενικής αξίας, θα έπρεπε να καταβληθούν.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: