Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

«Κόψτε κι άλλο από την υγεία»! Το όχι της τρόικα για επαναδιαπραγμάτευση-Έρχονται νέες περικοπές


Μπορεί η κυβέρνηση να διατυμπάνιζε ότι θα προχωρούσε σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου για να ελαφρύνει τα βάρη του ελληνικού λαού, φαίνεται όμως ότι υπολόγιζε χωρίς τον …ξενοδόχο. Η τρόικα όχι μόνο δε σκεφτόταν να επαναδιαπραγματευθεί τα μέτρα στην υγεία, όπως αποδεικνύεται τελικά, αλλά αντίθετα επιμένει πως η συμφωνία πρέπει κανονικά να συνεχισθεί αλλά πλέον με πιο εντατικούς ρυθμούς.  Τι πρέπει να κοπεί και πάλι; 
 

Κονδύλια από την υγεία έναν τομέα που τον θεωρεί ακόμη σπάταλο ανεξάρτητα εάν δεν υπάρχουν φάρμακα για τους ασθενείς, πρέπει να κόψει στο αμέσως επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη «μικρή τρόικα» (το τεχνικό τμήμα που βρίσκεται μόνιμα στη χώρα μας), απέδειξε για άλλη μια φορά πως θα πρέπει να πέσει και πάλι βαρύ «ψαλίδι» σε φάρμακα, χρήματα για τον ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία αλλά και παροχές. 
 
Η αντίληψη των τροϊκανών ότι οι Έλληνες πληρώνουν τα λιγότερα στην Ευρώπη όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά αντίθετα ενισχύεται, με συνέπεια να ασκούνται πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή σε υπηρεσίες, αγορά φαρμάκων αλλά και  εξυπηρέτηση μέσω του ΕΟΠΥΥ. 
 
Οι σχεδιασμοί που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα για την υγεία όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να προωθηθούν καθώς οι δανειστές μας δε δείχνουν να μας συμπονούν. 
Για περισσότερα κονδύλια ούτε λόγος καθώς το μήνυμα είναι «αυτά έχετε με αυτά θα περάσετε». Μάλιστα οι τροϊκανοί πιέζουν να κοπούν περαιτέρω κονδύλια κυρίως από τα φάρμακα για τα οποία θεωρούν ότι δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα μέτρα που είχαν συζητηθεί για περιστολή δαπανών. 
 
Τα όσα ελέχθησαν στις συναντήσεις με τη «μικρή τρόικα» πριν τους ελέγχους της «μεγάλης τρόικας» τις τελευταίες ημέρες και οι οδηγίες που δόθηκαν σε ύφος…40 καρδιναλίων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι περιθώρια δε δίνονται. 
 
Επόμενος στόχος μάλιστα θα είναι το προσωπικό του ΕΣΥ το οποίο θα δεχθεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο νέο πλήγμα. Άλλωστε οι δανειστές μας θεωρούν ότι δεν έχουν πειραχθεί επαρκώς οι μισθοί κυρίως των γιατρών ενώ και το προσωπικό στα νοσοκομεία… περισσεύει.
 
Και στο θέμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων τα πράγματα δεν είναι καλά καθώς περίμεναν να δούνε να μειώνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά εκείνος έμεινε ίδιος με την τοποθέτηση απλώς λιγότερων διοικητών με το σύστημα της συνδιοίκησης.
Συνεπώς τα χειρότερα δεν πέρασαν αλλά έρχονται…
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου  

Δεν υπάρχουν σχόλια: