«Κούρεμα» των νοσοκομείων και των κλινικών αλλά και δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας και του κλιμακίου της τρόικα, με αντικείμενο την περιστολή των δαπανών στο χώρο της Υγείας.
Το μεγάλο ψαλίδι στην Υγεία είναι εδώ καθώς το επόμενο διάστημα έρχεται νέο κόψιμο του προϋπολογισμού το οποίο θα υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας αλλά φέρει την υπογραφή της τρόικα. Άλλωστε όπως αναφέρουν πληροφορίες ο Τόμας Μορς και οι συνεργάτες του που είδαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε …σήκωναν κουβέντα. Με εξαιρετικά αυστηρό ύφος ζήτησαν να περισταλούν άμεσα οι δαπάνες δεδομένου πως θεωρούν ότι ο τομέας της υγείας είναι ο πιο σπάταλος.
Αυτό που ζήτησαν και θα υλοποιηθεί φυσικά είναι οι συγχωνεύσεις κλινικών, επέκταση της χρήσης γενοσήμων και της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, καθώς και μεγαλύτερες «εκπτώσεις» από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις, σε 661 νοσοκομειακά τμήματα και κλινικές θα μπει λουκέτο έως το τέλος του έτους.
Επίσης το θέμα που πρωταγωνίστησε και σε αυτή τη συζήτηση ήταν η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Προκειμένου να ψαλιδιστούν ακόμη περισσότερο τα 2,88 δις της δαπάνης (ο στόχος είναι άλλωστε να πέσει τουλάχιστον στο 2,1 δις ευρώ), θα κοπεί το ΦΠΑ και θα ζητηθούν νέες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω των rebate και claw back. Το ποσό του claw back για τους 4 πρώτους μήνες του έτους υπολογίζεται στα 156 εκατ. ευρώ, ενώ το rebate των δύο πρώτων μηνών σε 10 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος είναι το κούρεμα των δαπανών για την Υγεία κατά 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και άλλα τόσα για το 2014.
Η κουβέντα επανήλθε στην επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας, σε περισσότερες από τις δέκα υπάρχουσες κατηγορίες, αλλά και στην διεύρυνση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ειλικρινή συζήτηση, με επίκεντρο τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, αξιοποιώντας «το σύνολο των εργαλείων πολιτικής τα οποία έχουν νομοθετηθεί». Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι, η ποιότητα και η πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες αποτελούν προτεραιότητά αλλά «στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας» και κατέληξε λέγοντας πως «η συνειδητοποίηση των κινδύνων τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα, επιβάλλει την αλλαγή νοοτροπίας όλων, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα στο έργο μας».
Δήμητρα Ευθυμιάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου