Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012
«Το δέον γενέσθαι στο Νοσοκομείο Ρόδου»
Επιβάλλεται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου του νησιού μας σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό προκειμένου να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Για να ... βγει όμως από την εντατική το νοσοκομείο θα πρέπει να συμβάλουν όλοι, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη "δ" ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
«Πρέπει να ιεραρχηθούν και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς των υποστελεχωμένων Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων, όπως επίσης και σε νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό», δηλώνει ο κ. Κινούς και προσθέτει ότι για να μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα του νοσοκομείου μας με οριακή ασφάλεια στην υπάρχουσα ανάπτυξη έπρεπε κάθε χρόνο να προσλαμβάνονταν 50-60 άτομα με διάφορες συμβάσεις.
Αναφορά κάνει ο κ. Κινούς και στις ελλείψεις διαφόρων υλικών στο νοσοκομείο μας που γίνονται η αιτία να ακυρώνονται θεραπευτικές, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και να οδηγούνται αναγκαστικά οι πολίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρεται και στην τοποθέτηση του κ. Α. Λυκουρέντζου στη θέση του υπουργού Υγείας και τονίζει πως «δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο χρήσιμος εκφραστής υλοποίησης των μνημονίων από έναν κομματικό τοποτηρητή, άσχετο με τις ευαισθησίες του χώρου της υγείας».
Η συνέντευξη του προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασ. Κινούς, αναλυτικά:
• Πώς εξελίσσεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις διαφόρων υλικών στο νοσοκομείο του νησιού μας;
Πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών των Νοσοκομείων σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και επισκευή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Δημόσια Νοσοκομεία και στο δικό μας έχουν ακυρώσει εκατοντάδες θεραπευτικές, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις, οδηγώντας αναγκαστικά τους πολίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εκτινάσσοντας τη συνολική δαπάνη υγείας. Η κοστολόγηση και ανακοστολόγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με τρόπο διαφανή, με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων και εγγυημένων γενοσήμων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν οι επιλήψιμες πρακτικές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στον τομέα της κοστολόγησης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στη διάρκεια των δύομισι χρόνων του Μνημονίου, εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην άσκηση του λειτουργήματός τους λόγω των ελλείψεων, έχουν απολέσει το 40% των απολαβών τους και δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμιά απόπειρα άλλων περικοπών, που θα τους οδηγήσουν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Θα ξεκινήσουν μαχητικές κινητοποιήσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποπειραθεί να περικόψει το Ιατρικό Μισθολόγιο. Χρειάζεται συντονισμός με τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους πολίτες, τους Κοινωνικούς Φορείς, την Αυτοδιοίκηση, με στόχο την υπεράσπιση του Νοσοκομείου, τις προσλήψεις που είναι επιτακτικές, την επάρκεια υγειονομικού υλικού για αποτελεσματικές - ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες προς όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας.
• Έχουν καλυφθεί τα κενά που είχαν οδηγήσει σε κλείσιμο τη μια χειρουργική αίθουσα;
Είναι γνωστό ότι για να μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα του νοσοκομείου μας με οριακή ασφάλεια, στην υπάρχουσα ανάπτυξή τους, χρειαζόντουσαν προσλήψεις κάθε χρόνο περίπου 50-60 ατόμων με διάφορες συμβάσεις. Δυστυχώς στη χρονιά που διανύουμε δεν έγινε καμία πρόσληψη ,αν και υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως θυμόμαστε όλοι, για 35 τουλάχιστον άτομα επικουρικού προσωπικού. Ήταν λοιπόν μονόδρομος και έσχατη λύση η μετακίνηση προσωπικού από ιδρύματα και υγειονομικούς σχηματισμούς της περιοχής μας για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο, σε μικρότερη όμως ανάπτυξη. Λόγω όμως του αυξημένου φόρτου εργασίας την καλοκαιρινή περίοδο κατέρρευσε το ελλειμματικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να δοθούν υποχρεωτικές αναρρωτικές άδειες. Έτυχε να παρουσιαστεί το πρόβλημα στην καρδιά του νοσοκομείου που είναι το χειρουργείο και αναγκαστικά για κάποιες ημέρες να λειτουργήσει μόνο μια αίθουσα χειρουργείου για τα τακτικά, έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Η προσωρινή λύση που δόθηκε ήταν με μια επιπλέον μετακίνηση ενός ατόμου από ΚΥ και την επιστροφή ενός άλλου από την αναρρωτική άδεια του ώστε να υπάρξει δυνατότητα λειτουργίας δυο αιθουσών, ελπίζοντας ότι θα μας βοηθήσει η θεά τύχη το επόμενο χρονικό διάστημα.
• Καλύφθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό πρόβλημα που είναι χρόνιο για το νοσοκομείο του νησιού μας;
Πρέπει να ιεραρχηθούν και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς των υποστελεχωμένων Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων, όπως επίσης και σε νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Πρέπει να προσληφθούν άμεσα οι γιατροί που έχουν κριθεί και εκκρεμεί η δημοσίευση της πρόσληψής τους σε ΦΕΚ. Μάλιστα η πρόσληψη των περισσοτέρων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού κατέχουν ήδη θέση στο σύστημα και απλά διεκδίκησαν θέση σε άλλο Νοσοκομείο. Επίσης η κάλυψη ή η παράταση της θητείας των επικουρικών, πρέπει να γίνεται με άμεσο τρόπο, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα. Είναι επιτακτική η οργάνωση της επείγουσας περίθαλψης στο νοσοκομείο μας, η λειτουργία επιτέλους αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών , η επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ. Και τέλος να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η έννοια της νησιωτικότητας στους σχεδιασμούς της πολιτικής υγείας.
• Με τις ελλείψεις που υπάρχουν είναι πράγματι δυνατό να λειτουργήσουν το αιμοδυναμικό και το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου του νησιού μας;
Απαραίτητος για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος είναι ο εξοπλισμός δηλαδή το κατάλληλο μηχάνημα που πρέπει να προμηθευτεί για τον σκοπό αυτό το νοσοκομείο μας. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, εκπαιδεύονται ήδη γιατροί καρδιολόγοι. Θα υπάρξουν φυσικά δυσκολίες με το νοσηλευτικό προσωπικό εάν δεν γίνει καμία πρόσληψη. Για το ακτινοθεραπευτικο τμήμα πρέπει να κατασκευαστεί πρώτα ο χώρος που θα το φιλοξενεί.
• Αναμένονται τελικά αλλαγές στον οργανισμό του νοσοκομείου της Ρόδου; Δόθηκε απάντηση από το υπουργείο Υγείας;
Οι οργανισμοί που εξέδωσε με πραξικοπηματικό τρόπο, η υπό τον κ. Λοβέρδο πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να ανακληθούν. Τυχόν τροποποίηση Οργανισμών Νοσοκομείων πρέπει να γίνεται εφεξής με επίγνωση των αναγκών του ΕΣΥ, που καταγράφονται στον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας και όχι με τις στοχεύσεις του Εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου 4052/12 για συγχωνεύσεις, καταργήσεις Νοσοκομείων, Τμημάτων και οργανικών θέσεων.Η εισήγηση προς την 2η ΥΠΕ του ΔΣ του νοσοκομείου μας είναι να μην αλλάξει στο παραμικρό ο οργανισμός που είχαμε κατορθώσει να υλοποιηθεί με μακροχρόνιες κινητοποιήσεις και πιέσεις όλων των φορέων και θεσμικών οργάνων της περιοχής μας. Ελπίζουμε να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αλλαγές τόσο η 2η ΥΠΕ όσο και το Υπουργείο Υγείας.
• Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη ομιλία του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου που αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, στις περικοπές δαπανών και στην αξιολόγηση με βάση την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν;
Αυτό που μπορώ να σχολιάσω και έχει ουσιαστική σημασία είναι η συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο. Η στάση του υπουργού υπήρξε εξαρχής εχθρική, χωρίς διάθεση διαλόγου και δέσμευσης για επίλυση των ζητημάτων που έθεσε η ΟΕΝΓΕ. Συνοπτικά τα ζητήματα που τέθηκαν και αναλύθηκαν είναι εκείνα του ιατρικού μισθολογίου, το εφημεριακό, οι προσλήψεις γιατρών, η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, οι νέοι πραξικοπηματικοί οργανισμοί, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η πολιτική φαρμάκου και η κοστολόγηση των γενοσήμων. Τέθηκαν επίσης ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, η κατάργηση του χρονοεπιδόματος σε νεοπροσλαμβανόμενους ή μετακινούμενους σε άλλη θέση, το ζήτημα του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος στο «Αγία Σοφία», τα ζητήματα του ιού του Δυτικού Νείλου και εν γένει της δημόσιας υγείας.
Η απάντηση του υπουργού σε όλα τα παραπάνω διήρκεσε μόλις τέσσερα λεπτά και ήταν η εξής:
-Ο υπουργός που ξέρατε και έδινε υποσχέσεις τελείωσε.
- Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να δώσω καμιά υπόσχεση ούτε δεσμεύομαι σε τίποτα.
-Θα λέω την αλήθεια και πάντοτε την αλήθεια.
-Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.
Στην επιμονή να γίνει συγκεκριμένος και να τοποθετηθεί στα ζητήματα (τα οποία μάλιστα του είχαν τεθεί ξανά πριν 15 μέρες στη συνάντηση που είχε με τον ΠΙΣ) ο υπουργός αρνήθηκε έντονα και δήλωσε πως εν καιρώ θα ενημερωθούμε για τις ενέργειες και τις προθέσεις του. Πρόκειται, λοιπόν, για πρωτοφανή συμπεριφορά υπουργού, από την οποία δεν προκύπτει καμία ελπίδα επίλυσης των προβλημάτων.
• Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής που να δείχνουν ότι θα προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας;
Αρκετοί αναρωτήθηκαν για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή του κ. Λυκουρέντζου ως υπουργού Υγείας. Τίποτε τυχαίο. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο χρήσιμος εκφραστής υλοποίησης των μνημονίων από έναν κομματικό τοποτηρητή, άσχετο με τις ευαισθησίες του χώρου της υγείας.Όλοι έχουμε αιφνιδιαστεί από τον σκαιώδη τρόπο που ο κ. Λυκουρέντζος αντιμετώπισε τα εκρηκτικά προβλήματα των Νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, των εφημεριών, της συνταγογράφησης, της στελέχωσης των επειγουσών λειτουργικών δαπανών.Ήταν όμως αναμενόμενο.Η κυβέρνηση αδιαφορεί παγερά για την τύχη του δημοσίου συστήματος Υγείας.
• Μπορεί πραγματικά να λύσει τα προβλήματα της χώρας η νέα κυβέρνηση ή έχει χαθεί στο λαβύρινθο του μνημονίου;
Πουθενά δεν εμφανίστηκαν, μέχρι στιγμής, συγκεκριμένες προτεραιότητες, ιεραρχήσεις, δράσεις, πολιτικές επιλογές. Τουναντίον, η δήλωση ότι δεν θα δοθούν νέοι πόροι στο σύστημα υγείας σημαίνει εξαγγελία άμεσου κραχ στα δημόσια νοσοκομεία και επιτάχυνση των διαλυτικών φαινομένων στο ΕΣΥ, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην εφημέρευση και στην περίθαλψη των πολιτών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε περιγράψει αναλυτικά και αρκετές φορές, τα κεντρικά ζητήματα για την ποιοτική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να ανακάμψει από την κατάσταση υπονόμευσης και απαξίωσης, που το παραλαμβάνει σήμερα η νέα Κυβέρνηση, από τους προκατόχους της.
1.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα εθνικής σημασίας. Με την επιβολή των Μνημονίων δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στη χώρα μας μια εκτεταμένη ζώνη αποκλεισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αφορά πια το 30% του πληθυσμού, που είναι ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά. Πρόκειται για ένα πραγματικό «υγειονομικό απαρτχάιντ», που δεν έχει καμιά σχέση με ευρωπαϊκή, αλλά με τριτοκοσμική χώρα.
2.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να διαθέτει καθολικότητα, ισοτιμία, ποιότητα, δωρεάν φροντίδα, εντιμότητα, κοινωνική ευθύνη, δημοκρατική οργάνωση και συλλογική προσπάθεια.
3. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας επιβάλλεται να απολαμβάνει το αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών, με σκοπό να μετατραπεί σύντομα σε αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, διότι είναι τελικά φθηνότερη σε κόστος και καλύτερη σε ποιότητα.
Με δεδομένο ότι μοναδική απάντηση στην κρίση του ΕΣΥ είναι μια άλλη πολιτική Υγείας, επείγει ένα κοινωνικό κίνημα διεκδίκησης ενιαίου, καθολικού, κοινωνικοποιημένου, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
• Πώς μπορεί να λειτουργήσει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη κυβέρνηση; Η πορεία της θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για το κόμμα;
Το βασικό πολιτικό ερώτημα είναι, εάν θα σταματήσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση με δραστικές παρεμβάσεις ή θα ακολουθήσουμε την ίδια αποτυχημένη και καταστροφική «συνταγή». Θα θέσουμε ή όχι τους δανειστές μας προ των ευθυνών τους, για την κοινωνική βαρβαρότητα που εδραιώνεται στη χώρα μας; Θα μεταφέρουμε στα διεθνή όργανα την «ελληνική τραγωδία» των αστέγων, των νεόπτωχων, των αυτοκτονιών, των συσσιτίων, των πεινασμένων μαθητών, των νέων ανθρώπων χωρίς μέλλον, που μεταναστεύουν μαζικά από τη χώρα;
Είναι προκλητικό, οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του δραστικού περιορισμού του Κράτους, να ευνοούν την κρατική παρέμβαση, όταν είναι να χορηγηθεί αφειδώς ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες, αλλά να την αρνούνται «μετά βδελυγμίας», όταν είναι να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΕΣΥ, η Δημόσια Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να δείχνουν έμπρακτα τη βοήθειά τους στους πολίτες που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση, στηρίζοντας ενεργά συλλογικότητες και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.
Δεν έχουμε αυταπάτες για τις πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για ανάσχεση της κατεδάφισης και οριστικής διάλυσης, ακόμα και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του Κοινωνικού Κράτους, που υπήρχε στη χώρα μας. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν σίγουρα αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ.
• Είναι μονόδρομος η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και γιατί;
Η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Η ανεργία και η φτώχεια απλώνονται παντού, χιλιάδες άνθρωποι δοκιμάζονται καθημερινά από την έλλειψη στέγης, τροφής, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φαρμάκων, κοινωνικής φροντίδας, στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς επιβίωσης. Σήμερα, την ώρα που ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό, για να βγουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από το «δημοσιονομικό πειθαρχείο» της τρόικας και του ΔΝΤ, για να προστατευτεί η εργασία, να στηριχθούν οι άνεργοι, τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, η κοινωνική ασφάλιση. Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή συνταγή της λιτότητας και του περιορισμού της δημοκρατίας πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ εάν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα εκατομμύρια ανθρώπων που το είχαν πιστέψει και τους απογοήτευσε.
Για να ... βγει όμως από την εντατική το νοσοκομείο θα πρέπει να συμβάλουν όλοι, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη "δ" ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
«Πρέπει να ιεραρχηθούν και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς των υποστελεχωμένων Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων, όπως επίσης και σε νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό», δηλώνει ο κ. Κινούς και προσθέτει ότι για να μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα του νοσοκομείου μας με οριακή ασφάλεια στην υπάρχουσα ανάπτυξη έπρεπε κάθε χρόνο να προσλαμβάνονταν 50-60 άτομα με διάφορες συμβάσεις.
Αναφορά κάνει ο κ. Κινούς και στις ελλείψεις διαφόρων υλικών στο νοσοκομείο μας που γίνονται η αιτία να ακυρώνονται θεραπευτικές, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και να οδηγούνται αναγκαστικά οι πολίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρεται και στην τοποθέτηση του κ. Α. Λυκουρέντζου στη θέση του υπουργού Υγείας και τονίζει πως «δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο χρήσιμος εκφραστής υλοποίησης των μνημονίων από έναν κομματικό τοποτηρητή, άσχετο με τις ευαισθησίες του χώρου της υγείας».
Η συνέντευξη του προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασ. Κινούς, αναλυτικά:
• Πώς εξελίσσεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις διαφόρων υλικών στο νοσοκομείο του νησιού μας;
Πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών των Νοσοκομείων σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και επισκευή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Δημόσια Νοσοκομεία και στο δικό μας έχουν ακυρώσει εκατοντάδες θεραπευτικές, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις, οδηγώντας αναγκαστικά τους πολίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εκτινάσσοντας τη συνολική δαπάνη υγείας. Η κοστολόγηση και ανακοστολόγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με τρόπο διαφανή, με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων και εγγυημένων γενοσήμων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν οι επιλήψιμες πρακτικές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στον τομέα της κοστολόγησης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στη διάρκεια των δύομισι χρόνων του Μνημονίου, εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην άσκηση του λειτουργήματός τους λόγω των ελλείψεων, έχουν απολέσει το 40% των απολαβών τους και δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμιά απόπειρα άλλων περικοπών, που θα τους οδηγήσουν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Θα ξεκινήσουν μαχητικές κινητοποιήσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποπειραθεί να περικόψει το Ιατρικό Μισθολόγιο. Χρειάζεται συντονισμός με τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους πολίτες, τους Κοινωνικούς Φορείς, την Αυτοδιοίκηση, με στόχο την υπεράσπιση του Νοσοκομείου, τις προσλήψεις που είναι επιτακτικές, την επάρκεια υγειονομικού υλικού για αποτελεσματικές - ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες προς όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας.
• Έχουν καλυφθεί τα κενά που είχαν οδηγήσει σε κλείσιμο τη μια χειρουργική αίθουσα;
Είναι γνωστό ότι για να μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα του νοσοκομείου μας με οριακή ασφάλεια, στην υπάρχουσα ανάπτυξή τους, χρειαζόντουσαν προσλήψεις κάθε χρόνο περίπου 50-60 ατόμων με διάφορες συμβάσεις. Δυστυχώς στη χρονιά που διανύουμε δεν έγινε καμία πρόσληψη ,αν και υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως θυμόμαστε όλοι, για 35 τουλάχιστον άτομα επικουρικού προσωπικού. Ήταν λοιπόν μονόδρομος και έσχατη λύση η μετακίνηση προσωπικού από ιδρύματα και υγειονομικούς σχηματισμούς της περιοχής μας για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο, σε μικρότερη όμως ανάπτυξη. Λόγω όμως του αυξημένου φόρτου εργασίας την καλοκαιρινή περίοδο κατέρρευσε το ελλειμματικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να δοθούν υποχρεωτικές αναρρωτικές άδειες. Έτυχε να παρουσιαστεί το πρόβλημα στην καρδιά του νοσοκομείου που είναι το χειρουργείο και αναγκαστικά για κάποιες ημέρες να λειτουργήσει μόνο μια αίθουσα χειρουργείου για τα τακτικά, έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Η προσωρινή λύση που δόθηκε ήταν με μια επιπλέον μετακίνηση ενός ατόμου από ΚΥ και την επιστροφή ενός άλλου από την αναρρωτική άδεια του ώστε να υπάρξει δυνατότητα λειτουργίας δυο αιθουσών, ελπίζοντας ότι θα μας βοηθήσει η θεά τύχη το επόμενο χρονικό διάστημα.
• Καλύφθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό πρόβλημα που είναι χρόνιο για το νοσοκομείο του νησιού μας;
Πρέπει να ιεραρχηθούν και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς των υποστελεχωμένων Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων, όπως επίσης και σε νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Πρέπει να προσληφθούν άμεσα οι γιατροί που έχουν κριθεί και εκκρεμεί η δημοσίευση της πρόσληψής τους σε ΦΕΚ. Μάλιστα η πρόσληψη των περισσοτέρων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού κατέχουν ήδη θέση στο σύστημα και απλά διεκδίκησαν θέση σε άλλο Νοσοκομείο. Επίσης η κάλυψη ή η παράταση της θητείας των επικουρικών, πρέπει να γίνεται με άμεσο τρόπο, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα. Είναι επιτακτική η οργάνωση της επείγουσας περίθαλψης στο νοσοκομείο μας, η λειτουργία επιτέλους αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών , η επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ. Και τέλος να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η έννοια της νησιωτικότητας στους σχεδιασμούς της πολιτικής υγείας.
• Με τις ελλείψεις που υπάρχουν είναι πράγματι δυνατό να λειτουργήσουν το αιμοδυναμικό και το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου του νησιού μας;
Απαραίτητος για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος είναι ο εξοπλισμός δηλαδή το κατάλληλο μηχάνημα που πρέπει να προμηθευτεί για τον σκοπό αυτό το νοσοκομείο μας. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, εκπαιδεύονται ήδη γιατροί καρδιολόγοι. Θα υπάρξουν φυσικά δυσκολίες με το νοσηλευτικό προσωπικό εάν δεν γίνει καμία πρόσληψη. Για το ακτινοθεραπευτικο τμήμα πρέπει να κατασκευαστεί πρώτα ο χώρος που θα το φιλοξενεί.
• Αναμένονται τελικά αλλαγές στον οργανισμό του νοσοκομείου της Ρόδου; Δόθηκε απάντηση από το υπουργείο Υγείας;
Οι οργανισμοί που εξέδωσε με πραξικοπηματικό τρόπο, η υπό τον κ. Λοβέρδο πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να ανακληθούν. Τυχόν τροποποίηση Οργανισμών Νοσοκομείων πρέπει να γίνεται εφεξής με επίγνωση των αναγκών του ΕΣΥ, που καταγράφονται στον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας και όχι με τις στοχεύσεις του Εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου 4052/12 για συγχωνεύσεις, καταργήσεις Νοσοκομείων, Τμημάτων και οργανικών θέσεων.Η εισήγηση προς την 2η ΥΠΕ του ΔΣ του νοσοκομείου μας είναι να μην αλλάξει στο παραμικρό ο οργανισμός που είχαμε κατορθώσει να υλοποιηθεί με μακροχρόνιες κινητοποιήσεις και πιέσεις όλων των φορέων και θεσμικών οργάνων της περιοχής μας. Ελπίζουμε να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αλλαγές τόσο η 2η ΥΠΕ όσο και το Υπουργείο Υγείας.
• Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη ομιλία του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου που αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, στις περικοπές δαπανών και στην αξιολόγηση με βάση την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν;
Αυτό που μπορώ να σχολιάσω και έχει ουσιαστική σημασία είναι η συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο. Η στάση του υπουργού υπήρξε εξαρχής εχθρική, χωρίς διάθεση διαλόγου και δέσμευσης για επίλυση των ζητημάτων που έθεσε η ΟΕΝΓΕ. Συνοπτικά τα ζητήματα που τέθηκαν και αναλύθηκαν είναι εκείνα του ιατρικού μισθολογίου, το εφημεριακό, οι προσλήψεις γιατρών, η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, οι νέοι πραξικοπηματικοί οργανισμοί, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η πολιτική φαρμάκου και η κοστολόγηση των γενοσήμων. Τέθηκαν επίσης ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, η κατάργηση του χρονοεπιδόματος σε νεοπροσλαμβανόμενους ή μετακινούμενους σε άλλη θέση, το ζήτημα του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος στο «Αγία Σοφία», τα ζητήματα του ιού του Δυτικού Νείλου και εν γένει της δημόσιας υγείας.
Η απάντηση του υπουργού σε όλα τα παραπάνω διήρκεσε μόλις τέσσερα λεπτά και ήταν η εξής:
-Ο υπουργός που ξέρατε και έδινε υποσχέσεις τελείωσε.
- Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να δώσω καμιά υπόσχεση ούτε δεσμεύομαι σε τίποτα.
-Θα λέω την αλήθεια και πάντοτε την αλήθεια.
-Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.
Στην επιμονή να γίνει συγκεκριμένος και να τοποθετηθεί στα ζητήματα (τα οποία μάλιστα του είχαν τεθεί ξανά πριν 15 μέρες στη συνάντηση που είχε με τον ΠΙΣ) ο υπουργός αρνήθηκε έντονα και δήλωσε πως εν καιρώ θα ενημερωθούμε για τις ενέργειες και τις προθέσεις του. Πρόκειται, λοιπόν, για πρωτοφανή συμπεριφορά υπουργού, από την οποία δεν προκύπτει καμία ελπίδα επίλυσης των προβλημάτων.
• Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής που να δείχνουν ότι θα προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας;
Αρκετοί αναρωτήθηκαν για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή του κ. Λυκουρέντζου ως υπουργού Υγείας. Τίποτε τυχαίο. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο χρήσιμος εκφραστής υλοποίησης των μνημονίων από έναν κομματικό τοποτηρητή, άσχετο με τις ευαισθησίες του χώρου της υγείας.Όλοι έχουμε αιφνιδιαστεί από τον σκαιώδη τρόπο που ο κ. Λυκουρέντζος αντιμετώπισε τα εκρηκτικά προβλήματα των Νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, των εφημεριών, της συνταγογράφησης, της στελέχωσης των επειγουσών λειτουργικών δαπανών.Ήταν όμως αναμενόμενο.Η κυβέρνηση αδιαφορεί παγερά για την τύχη του δημοσίου συστήματος Υγείας.
• Μπορεί πραγματικά να λύσει τα προβλήματα της χώρας η νέα κυβέρνηση ή έχει χαθεί στο λαβύρινθο του μνημονίου;
Πουθενά δεν εμφανίστηκαν, μέχρι στιγμής, συγκεκριμένες προτεραιότητες, ιεραρχήσεις, δράσεις, πολιτικές επιλογές. Τουναντίον, η δήλωση ότι δεν θα δοθούν νέοι πόροι στο σύστημα υγείας σημαίνει εξαγγελία άμεσου κραχ στα δημόσια νοσοκομεία και επιτάχυνση των διαλυτικών φαινομένων στο ΕΣΥ, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην εφημέρευση και στην περίθαλψη των πολιτών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε περιγράψει αναλυτικά και αρκετές φορές, τα κεντρικά ζητήματα για την ποιοτική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να ανακάμψει από την κατάσταση υπονόμευσης και απαξίωσης, που το παραλαμβάνει σήμερα η νέα Κυβέρνηση, από τους προκατόχους της.
1.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα εθνικής σημασίας. Με την επιβολή των Μνημονίων δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στη χώρα μας μια εκτεταμένη ζώνη αποκλεισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αφορά πια το 30% του πληθυσμού, που είναι ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά. Πρόκειται για ένα πραγματικό «υγειονομικό απαρτχάιντ», που δεν έχει καμιά σχέση με ευρωπαϊκή, αλλά με τριτοκοσμική χώρα.
2.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να διαθέτει καθολικότητα, ισοτιμία, ποιότητα, δωρεάν φροντίδα, εντιμότητα, κοινωνική ευθύνη, δημοκρατική οργάνωση και συλλογική προσπάθεια.
3. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας επιβάλλεται να απολαμβάνει το αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών, με σκοπό να μετατραπεί σύντομα σε αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, διότι είναι τελικά φθηνότερη σε κόστος και καλύτερη σε ποιότητα.
Με δεδομένο ότι μοναδική απάντηση στην κρίση του ΕΣΥ είναι μια άλλη πολιτική Υγείας, επείγει ένα κοινωνικό κίνημα διεκδίκησης ενιαίου, καθολικού, κοινωνικοποιημένου, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
• Πώς μπορεί να λειτουργήσει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη κυβέρνηση; Η πορεία της θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για το κόμμα;
Το βασικό πολιτικό ερώτημα είναι, εάν θα σταματήσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση με δραστικές παρεμβάσεις ή θα ακολουθήσουμε την ίδια αποτυχημένη και καταστροφική «συνταγή». Θα θέσουμε ή όχι τους δανειστές μας προ των ευθυνών τους, για την κοινωνική βαρβαρότητα που εδραιώνεται στη χώρα μας; Θα μεταφέρουμε στα διεθνή όργανα την «ελληνική τραγωδία» των αστέγων, των νεόπτωχων, των αυτοκτονιών, των συσσιτίων, των πεινασμένων μαθητών, των νέων ανθρώπων χωρίς μέλλον, που μεταναστεύουν μαζικά από τη χώρα;
Είναι προκλητικό, οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του δραστικού περιορισμού του Κράτους, να ευνοούν την κρατική παρέμβαση, όταν είναι να χορηγηθεί αφειδώς ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες, αλλά να την αρνούνται «μετά βδελυγμίας», όταν είναι να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΕΣΥ, η Δημόσια Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να δείχνουν έμπρακτα τη βοήθειά τους στους πολίτες που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση, στηρίζοντας ενεργά συλλογικότητες και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.
Δεν έχουμε αυταπάτες για τις πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για ανάσχεση της κατεδάφισης και οριστικής διάλυσης, ακόμα και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του Κοινωνικού Κράτους, που υπήρχε στη χώρα μας. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν σίγουρα αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ.
• Είναι μονόδρομος η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και γιατί;
Η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Η ανεργία και η φτώχεια απλώνονται παντού, χιλιάδες άνθρωποι δοκιμάζονται καθημερινά από την έλλειψη στέγης, τροφής, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φαρμάκων, κοινωνικής φροντίδας, στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς επιβίωσης. Σήμερα, την ώρα που ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό, για να βγουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από το «δημοσιονομικό πειθαρχείο» της τρόικας και του ΔΝΤ, για να προστατευτεί η εργασία, να στηριχθούν οι άνεργοι, τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, η κοινωνική ασφάλιση. Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή συνταγή της λιτότητας και του περιορισμού της δημοκρατίας πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ εάν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα εκατομμύρια ανθρώπων που το είχαν πιστέψει και τους απογοήτευσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου