Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Τριάντου Γεωργίου, Χειρουργού Διευθυντή ΕΣΥ - Εκπροσώπου των Ιατρών στο Δ.Σ. του Γ.Ν. Ρόδου, στο θέμα Τροποποίησης του Οργανισμού του Γ.Ν. Ρόδου. 16 Αυγούστου 2012 - Δημοσιευμένη και στο ιστότοπο του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝΡ


Με αφορμή την δημοσίευση του Νέου “Οργανισμού” του Γ.Ν. Ρόδου και για να μην επικαλείται κανείς “μνημονιακούς λόγους και υποχρεώσεις”, για νη μην μένουν έξω από το προσκήνιο και παρασκήνιο παράγοντες και ΥΠΕάρχες και Υπο-ΥΠΕάρχες, σας καταθέτω την εισήγηση μου, με την οποία συμφώνησαν απολύτως ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και το τότε Επιστημονικό Συμβούλιο, για να γόνει πλέον εμφανές οτι από το Ιουνιο του 2012 όλοι ήξεραν τι επρόκειτο να γίνει, όλοι έιχαν γνώση των προθέσεων συρρίκνωσης του Νοσοκομείου και δεν είναι δυνατόν ούτε άγνοια να επικαλούνται ούτε αδυναμία.
Δεν κατελήφθησαν λοιπόν εξ απήνης και αιφνιδιάστηκαν άπαντες. Υπήρχαν οι ενδείξεις, υπήρχαν οι προθέσεις και ήρθαν και οι αποδείξεις. Και να είστε σίγουροι οτι οι υπεύθυνοι δεν θα βρεθούν. Και δεν θα βρεθούν γιατί κανένας δεν βιάστηκε και δεν ενδιαφέρθηκε να βρεί κατ’ αρχήν τους ηθικούς αυτουργούς. Γιατί για ένα έγκλημα υπάρχει κίνητρο. Και αυτό το κίνητρο δεν απασχόλησε κανένα.
Οι κροκόδειλοι και κλαίνε και ενίοτε δακρύζουν. Δεν ξεχνάνε όμως το ένστικτό τους και τη φύση τους. Τρώνε οτι πέσει μπροστά τους.



Απόσπασμα από τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ρόδου.

Την αριθμ. 15798/5-7-12 έγγραφη κοινή εισήγηση «Κατάθεση εισήγησης σχετικά με την πρόταση για τροποποίηση του Οργανισμού λειτουργίας Γ.Ν. Ρόδου» του αιρετού εκπροσώπου των Ιατρών στο Δ.Σ. κ. Τριάντου Γεώργιου, η οποία έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της υπ΄αριθ.27871-25/10/11 εισήγησης του Ε.Σ. και  το υπ΄αριθ. ΔΑΑΔ 14035/11912 της 11/6/2012 με την οποία  κοινοποιείται η τροποποίηση του υφιστάμενου οργανισμού του Νοσοκομείου (ΦΕΚ 492 Β/23 Απριλίου 2010) με αποτέλεσμα την συρρίκνωση αφενός μεν των υφιστάμενων κλινών από 385 σε 360, και του ιατρικού προσωπικού (αμιγώς) κατά 22 ιατρούς παράλληλα με την προτεινόμενη κατάργηση κλινικών και τμημάτων.
Συγκεκριμένα:
1.  Επέρχεται μείωση των κλινών του παθολογικού Τομέα κατά 17 κλίνες.
2. Μείωση του τομέα Ψυχικής Υγείας κατά 5 κλίνες
3. Μείωση των κλινών των Διατομεακών Τμημάτων (ΜΕΘ – ΜΕΠΕ) κατά 3 κλίνες.
4. Κατάργηση της Νεφρολογικής Κλινικής και της Νευρολογικής Κλινικής με την υποσημείωση ότι τα τμήματα Συνεχούς Περιτοναϊκής Κάθαρσης και Τεχνητού Νεφρού δεν είναι ανεξάρτητα αλλά λειτουργούν στα πλαίσια των αντιστοίχων ιατρικών μονάδων, τις οποίες όμως ο τροποποιημένος οργανισμός καταργεί (Νεφρολογική Κλινική).      
5. Ενώ ο προτεινόμενος οργανισμός περικόπτει κλίνες Τμήματα και Κλινικές, παραδόξως προτείνει την δημιουργία 2ης Ορθοπαιδικής Κλινικής.
6. Αν υποτεθεί ότι στις προτεινόμενες κλίνες συμπεριλαμβάνονται και οι ανενεργείς κλίνες του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας, της Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, της Μεταναισθητικής Φροντίδας, των μη εισέτι λειτουργούντων Αιμοδυναμικού, Ογκολογικού κλπ, φαίνεται ότι ο πραγματικών αριθμός κλινικών, τμημάτων και κλινών είναι στην πραγματικότητα ακόμη μικρότερος όπως και ο εμφανιζόμενος αριθμός των υπηρετούντων ειδικευμένων γιατρών.
7.  Η κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και κλινικών θα έχει ως φυσικό επακόλουθο την επιστημονική υποβάθμισή τους, με την απώλεια της δυνατότητας παροχής χρόνου ειδικότητας και ταυτόχρονα μείωση των αριθμό των ειδικευομένων ιατρών που κρίνονται απαραίτητη για την πλήρη και επιστημονικά ορθή λειτουργία των κλινικών- τμημάτων και την λειτουργία του ΤΕΠ και των εφημεριών.
8.  Η ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των ιατρών που προβλέπονται για την στελέχωση των ΤΕΠ και των μονάδων, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ έργο αυτών των Τμημάτων.
9. Η επιχειρούμενη μείωση κλινών και νοσηλευτικού προσωπικού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εξαγγελία και προγραμματισμένη λειτουργία τριών (3) νέων τμημάτων (Αιμοδυναμικό, Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικό) τα οποία αφενός θα αυξήσουν την προσέλευση ασθενών αφετέρου θα απαιτήσουν νέες δομές τόσο σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όσο και σε χώρους και εξοπλισμό.
10. Η σχεδόν αποψίλωση των υπολοίπων νοσοκομείων – ΚΥ της Δωδεκανήσου, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση την προσέλευση των ασθενών από τις υπόλοιπες περιοχές της Δωδεκανήσου τόσο για προσφορά διαγνωστικής όσο και θεραπευτικής υπηρεσίας (χειρουργεία, νεφρική κάθαρση). Επιπλέον η προσέλευση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία παρουσιάζει αύξηση κατά 30% με αποτέλεσμα και την αύξηση επειγόντων περιστατικών και των εισαγωγών και των αναγκών κλινών και προσωπικού.
11. Αντίθετα , αντί της συρρίκνωσης του Νοσοκομείου με το νέο Οργανισμό, θα έπρεπε να δοθούν οι δυνατότητες πλήρους ανάπτυξης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η λειτουργία της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας με σκοπό την αποσυμφόρηση των κλινικών, η Εντατική Νοσηλεία Νεογνών που για λόγους γραφειοκρατικούς παραμένει κλειστή και ανενεργή, να επαναλειτουργήσουν η Νεφρολογική και Νευρολογική Κλινική, να ενισχυθούν σε προσωπικό το Χειρουργείο και το ΤΕΠ. Η συνηγορία στην αναστολή της λειτουργίας των παραπάνω αναφερομένων τμημάτων, μείζονος σημασίας για την ασφάλεια και εξασφάλιση των ασθενών, θα αποτελούσε έγκλημα και συνειδητή αδιαφορία για την υγεία των κατοίκων της Ρόδου και των Δωδεκανήσων.
Συμπερασματικά ο προτεινόμενος τροποποιημένος οργανισμός προφανώς δεν συμβάλλει στη διατήρηση και της νοσηλευτικής και της επιστημονικής επάρκειας του Γ.Ν. Νοσοκομείου Ρόδου, προκαλεί προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας αντί να επιλύει προβλήματα και στο παρόν κι στο μέλλον.
Η ήδη προβληματική λειτουργία, η διαπιστωμένη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η διαφαινόμενη άμεση προοπτική ανάγκη λειτουργίας νέων τμημάτων με μεγάλο αριθμό προσέλευσης ασθενών που προσέφευγαν σε νοσοκομεία των Αθηνών ή αλλού, η κατάργηση Κλινικών και Τμημάτων απαιτούν επιτακτικά την διατήρηση του υπάρχοντος και ισχύοντος μέχρι σήμερα Οργανισμού και στη θέση αυτή πιστεύω και είμαι βέβαιος ότι συμφωνούν το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών και ΚΥ.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε τη διατήρηση του υπάρχοντος Οργανισμού όπως αυτός περιγράφεται στο ΦΕΚ 492 Β(23 Απριλίου 2010), και οποιαδήποτε προσπάθεια προσαρμογής του σε επιταγές και εντολές που δεν τεκμηριώνεται  από την επισταμένη μελέτη και του προβλήματος και μακριά από την πραγματικότητα που υπάρχει στον Τομέα Υγείας της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, πραγματικά νησιώτικης και προβληματικής περιοχής θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του Γ.Ν. Ρόδου».

θ) Οι λόγοι για τους οποίους προτείνουμε να μην ισχύσει ο τροποποιημένος οργανισμός του Νοσοκομείου αλλά να παραμείνει σε ισχύ ο μέχρι σήμερα ισχύων οργανισμός (ΦΕΚ 492 Β’/23-4-10), και οι οποίοι πιστεύουμε είναι απολύτως αληθείς και τεκμηριώνονται βάσιμα, είναι οι εξής:
1)  Προβλεπόμενη άμεση λειτουργία τριών (3) νέων τμημάτων του Νοσοκομείου.
α) Αιμοδυναμικό Εργαστήριο: Αύξηση της προσέλευσης των περιστατικών τα οποία έβρισκαν νοσηλεία σε Νοσοκομεία των Αθηνών και άλλων μεγάλων πόλεων.
2) Αυξημένη ζήτηση σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες στον προτεινόμενο τροποποιημένο οργανισμό περικόπτονται.
3) Ογκολογικό Τμήμα: Δημιουργούμενες νέες ανάγκες σε χώρους παρασκευής ογκολογικών σκευασμάτων όπως αυτά προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ζήτηση νέων κλινών λόγω των ειδικών συνθηκών που απαιτεί η νοσηλεία και η περίθαλψη ανοσοκατασταλμένων ασθενών (χημειοθεραπείας) με ταυτόχρονο περιορισμό των κινδύνων από λοιμώξεις και ο οποίος δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί με νοσηλεία σε κοινούς θαλάμους των Παθολογικών κλινικών.
4) Εντατική Μονάδα Νεογνών: Απαραίτητη και άμεση λειτουργία της με ταυτόχρονη ζήτηση κλινών που κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη λόγω έλλειψης παρόμοιας μονάδας στα Δωδεκάνησα, το Ανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες με αποτέλεσμα τις πολλαπλές αεροδιακομιδές οι οποίες αφενός μεν ανταγωνίζονται το κόστος από την προτεινομένη μείωση των κλινικών, αφετέρου πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους και τις πιθανότητες θνητότητας των νεογνών.
5) Ακτινοθεραπευτικού τμήματος: Αύξηση προσέλευσης και ανάγκης νοσηλείας και κλινικού ελέγχου των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.
6) Προγραμματιζόμενη λειτουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με ταυτόχρονη λειτουργία της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας που απαιτεί επιπλέον 5 κλίνες και οι οποίες μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των κλινικών του Νοσοκομείου και δεν υπολογίζονται ως ενεργείς κλίνες.
7) Η προτεινόμενη μείωση των κλινών των ειδικών Μονάδων (ΜΕΘ και Εμφραγμάτων) από οχτώ (8) σε πέντε (5) ανά Μονάδα έρχεται σε ευθεία αναντιστοιχία με την αναμενόμενη αύξηση της προσέλευσης από την λειτουργία των νέων τμημάτων που προαναφέρθηκαν και την μέχρι τώρα αυξημένη πληρότητά τους.
     
Με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μας από τα λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου και σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, κρίνουμε απαραίτητη και αναγκαία την διατήρηση των κλινών στον αριθμό που προβλέπει ο ισχύον οργανισμός (385) και διατήρηση των κλινών της Ψυχικής Υγείας που είναι ήδη κορεσμένος και των ειδικών Μονάδων ΜΑΦ, Εμφραγμάτων κλπ. Επίσης είναι προφανές ότι με την λειτουργία των νέων τμημάτων και κλινικών απαιτείται η αντιστοιχούσα αναλογία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. (Προφορική και έγγραφη εισήγηση - τοποθέτηση κ. Τριάντου Γεώργιου του κλάδου ΠΕ Ιατρών ΕΣΥ, αιρετού τακτικού μέλους Δ.Σ., εκπροσώπου Ιατρών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: