Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.ΡΟΔΟΥ& ΚΥ


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.ΡΟΔΟΥ& ΚΥ


Με την καταστροφική δύναμη του κύματος τσουνάμι δημοσιεύονται και τείνουν να εφαρμοσθούν  τελευταία τα Φ.Ε.Κ. με τα νέα μνημονιακά οργανογράμματα  των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. Στο δικό μας μπορούμε να κάνουμε τις εξής  διαπιστώσεις.
Πρόκειται για δημιούργημα που στο όνομα της προσαρμογής στα μνημόνια που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις Ελληνικές κυβερνήσεις-συγκυβερνήσεις  και στην τρόικα, υπακούουν σε ένα και μόνο κανόνα:  Τυχαίες και αριθμητικά συγκεκριμένες καταργήσεις τμημάτων, κλινικών και οργανικών θέσεων ακόμα και κλινών Μ.Ε.Θ.!
Στο νέο οργανόγραμμα στα πλαίσια της μείωσης των τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου μας  έχουμε ένταξη ιατρικών και νοσηλευτικών τμημάτων  μέσα σε άλλα (συγχώνευση)  με μοναδικό κριτήριο τη μείωση του αριθμού των κλινικών του οργανογράμματος. Σαν σε  θέατρο παραλόγου διατηρούν διπλές ομοειδείς κλινικές (π.χ. διατηρούν  Α' και Β' Παθολογική κλινική ή Α' και Β' γενική Χειρουργική κλινική ή ακόμα δημιουργούν Α' και Β' Ορθοπεδική κλινική, στις οποίες ενσωματώνονται ως μη αυτόνομες κλινικές η Νευροχειρουργική, η Ουρολογική, η Αγγειοχειρουργική στις γενικές Χειρουργικές κλινικές και η Νευρολογική, η Γαστρεντερολογική στις Παθολογικές κλινικές. Την ίδια δε στιγμή διατηρούνται  αυτόνομα τμήματα το   Δερματολογικό και Πνευμονολογικό. Έτσι μονοκονδυλιά διαγράφουν το πολυετές και ιδιαιτέρως αξιόλογο έργο των παραπάνω κλινικών υποχρεώνοντας τους συναδέλφους ιατρούς να μετακομίσουν επιστημονικά αλλού υποβιβάζοντας δε τους συμπολίτες μας υγειονομικά ακόμα περισσότερο.
Βάση ποιών στατιστικών και με ποια επιστημονικά  κριτήρια ρωτούμε;
Μη λαμβάνοντας υπόψη κανένα στατιστικό στοιχείο και πέρα από κάθε επιστημονικό κριτήριο είναι η απάντηση!
Πρόκειται λοιπόν για προχειρότητα που στο όνομα της «μείωσης  των δαπανών» μειώνουν και περικόπτουν   θέσεις ευθύνης (μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης τμημάτων) στον κλινικό τομέα των νοσοκομείων  συντονιστών διευθυντών ιατρικών τμημάτων τομεαρχών νοσηλευτικών τομέων, προϊστάμενων νοσηλευτικών τμημάτων.
Επίσης στο οργανόγραμμα προβλέπεται  το προβάδισμα των Νοσηλευτών Π.Ε. σε θέσεις ευθύνης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (σωστό ως θέση αρχής). Δεν  καθορίζονται όμως ταυτόχρονα όλα εκείνα τα απαραίτητα  κατά την άποψή μας κριτήρια δημιουργώντας ήδη τεράστια προβλήματα καθώς στο νέο οργανόγραμμα προβλέπεται στο ακροτελεύτιο άρθρο τους :
"...με τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης καταργείται κάθε άλλη όμοια σχετική".
Πράγμα που σημαίνει ότι η περαιτέρω διαμόρφωση της στελέχωσης των νοσηλευτικών τμημάτων... είναι δυστυχώς ανέφικτη.  
Το  υπάρχον οργανόγραμμα πέραν της μελλοντικής ευημερίας των αριθμών, που και αυτό αμφισβητείται θέτει τα θεμέλια επιστροφής του Δημόσιου νοσοκομείου στις αρχές της δεκαετίας του '80. Τότε που το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής έμοιαζε κινέζικη λέξη η κρανιοεγκεφαλική κάκωση σήμαινε διακομιδή στην Αθήνα ο καρκίνος του προστάτη παραπομπή αλλού, την αγγειογραφία την μπέρδευαν με αγιογραφία,  την λαπαροσκόπηση την έλεγαν ρομποτική χειρουργική, η Μ.Ε.Θ. ήταν μόνο για λίγους,  κ.α. Τέτοιο νοσοκομείο θέλουν να μας "κάνουν" ρωτούμε όλους αυτούς που το έφτιαξαν. Οι διαβεβαιώσεις δε των απανταχού καρεκλάτων ότι τίποτα από αυτά που αναφέραμε παραπάνω δεν θα εφαρμοσθεί, διαμέσου και του ημερήσιου τοπικού τύπου σκοπεύει να κάνει διαφήμιση και μόνο διαφήμιση  αυτών που κόπτονται για το νοσοκομείο μας δήθεν.
Αγαπητοί συνάδελφοι ακολουθούν δύσκολα χρόνια μπροστά μας και η ανάγκη σύμπνοιας είναι απαραίτητη όσο ποτέ πέραν της ιδιοτέλειας του καθενός μας. Μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε το ίδιο έργο όπως μέχρι σήμερα κάνουμε παρακάμπτωντας μνημόνια και πράσινα άλογα. Η ιατρική αξία μας είναι δεδομένη δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα τίποτα. Σε όλους εκείνους δε που μας υποβίβασαν στα χαρτιά τους λέμε ομόφωνα:
Καθολική  απόρριψη του νέου οργανισμού! Καμιά συζήτηση, καμία διαπραγμάτευση.
Όσο για τους συμπολίτες μας τους διαβεβαιώνουμε ότι ιατρικά θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες με προσωπικό κόστος μεν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης δε.






ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1.Παραθετουμε ένα νέο οργανόγραμμα που από κοινού θα αποφασίσουν όλα τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου.
Με τον ίδιο αριθμό κλινών και γιατρών που θα είναι όμως άκρως λειτουργικό και ποιο οικονομικό.
Σε αντίθεση με το επικίνδυνο γονατογραφημα του Υπουργείου Υγείας
2.Σε περίπτωση εμμονής στο υπάρχων οργανόγραμμα από μεριάς Υπουργείου θα καταθέσουμε αίτηση απόρριψης στο Συμβούλιο Επικρατείας και αίτηση αναστολής εφαρμογής εκθέτοντας τους λογούς που το καθιστούν επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: