Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ





ΕΠΕΙΓΟΝ


5/1/2013
Βασίλειο Παπανικόλα
Διοικητή
Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Εσωτερική Διανομή:    Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
                                             Επιστημονικό Συμβούλιο
                                             Διευθυντές Α&Β Παθολογικής Κλινικής
                                             Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
                                            

                                            
Κύριε Διοικητά,
Όπως γνωρίζετε από 31/12/12 τέθηκε σε ισχύ ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου (ΦΕΚ B 3474/2012) με τον οποίο δυστυχώς το Νεφρολογικό Τμήμα παύει να υφίσταται και στο Νοσοκομείο λειτουργούν μόνο σαν ανεξάρτητα τμήματα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης.
Όπως αντιλαμβάνεσθε βάσει των ανωτέρω από τη στιγμή που δεν μπορούμε να διαχειρισθούμε πλήρως τους ασθενείς (να αποφασίσουμε για το χρόνο και το είδος της περίθαλψης και την όποια φαρμακευτική αγωγή) είναι αδύνατο πλέον να έχουμε την ευθύνη νοσηλείας αλλά και της λειτουργίας τακτικού νεφρολογικού ιατρείου.
Επομένως θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να ενημερώσετε άμεσα τους υπεύθυνους των Παθολογικών κλινικών ότι από τούδε και εφεξής οι ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα θα πρέπει ή να περιθάλπονται αποκλειστικά από τους ιατρούς της κλινικής τους ή, σε περίπτωση που αυτοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν, να μετακινούνται σε νοσοκομεία του κέντρου που διαθέτουν Νεφρολογικό Τμήμα.
Επίσης θα θέλαμε να μας ενημερώσετε κατά πόσον οι ανωτέρω επιθυμούν να εξακολουθήσει (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 αρθ. 6 Κ.Υ.Α. 3474/2012) να γίνεται μέρος των εισαγωγών ασθενών με νεφρολογικά προβλήματα στα κρεβάτια της ΜΠΚ. Αν συμφωνούν οι εισαγωγές θα γίνονται μετά από συνεννόηση με τους αντίστοιχους  παθολόγους στην κατά περίπτωση εφημερεύουσα παθολογική κλινική και φιλοξενία στη ΜΠΚ. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους από τις 586 εισαγωγές στη ΜΠΚ οι 115 αφορούσαν περιτοναϊκούς ασθενείς και οι 471 ασθενείς με άλλα νεφρολογικά προβλήματα.
Εξυπακούεται ότι είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε συναδέλφου ζητήσει τη συνδρομή μας για νεφρολογικό πρόβλημα (consultancy) ή για να διαχειρισθούμε ασθενή που θα χρειασθεί οξεία εξωνεφρική κάθαρση ή να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρόνιας υποκατάστασης της νεφρικής του λειτουργίας.
Επειδή όπως αντιλαμβάνεσθε κ. Διοικητά από τη Δευτέρα θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με τη διαχείριση αυτών των ασθενών θα θέλαμε την απάντησή σας το συντομότερο. Μέχρι τότε, και επειδή η λειτουργία του νοσοκομείου δεν μπορεί βέβαια να σταματήσει, θα θεωρήσουμε ότι έχουμε τη σιωπηρή σας συναίνεση.
Παραμένοντας στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση.

Για το Νεφρολογικό Τμήμα



Πολυχρόνης Αληβάνης MD, PhD
Συντονιστής Διευθυντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: